Hopp til innhold

Tøft møte med verdenseliten endte med pallplass

Rakel Birkeli fra Lakselv møtte verdens beste terrengsyklister under årets Skaidi Extreme. Det endte med pallplass.

Rakel Birkeli sykler Skaidi Xtreme

Etter 40 kilometer blodslit, en punktering og noen velt, syklet Rakel Birkeli inn til 3. plass i årets Skaidi Xtreme.

Foto: Zbigniew Ziggi Wantuch

– Det var tungt å sykle rittet. Det var et krevende terreng, og mange punkterte, det gjorde jeg og, forteller en sliten Rakel Birkeli etter målgang.

Maratondistansen på 40 kilometer, i terrenget rundt Kvalsund i Finnmark, følger stier, dyretråkk og traktorveier. For kroppen er dette en stor påkjenning.

– Kroppen er sliten nå. Jeg fikk meg også noen slag ettersom jeg falt noen gang. Men det hører med i terrengsykling, sier Rakel Birkeli, som sykler for Hammerfest Sykkelklubb.

Proffene vil til Finnmark

Rakel Birkeli endte på tredjeplass, i konkurranse med noen av verdens beste damer innenfor terrengsykkelsporten. Vinneren Elferink Hielke fra Nederland regnes å være blant de ti beste i verden innenfor terrengsykling.

Vinnerne i eliteklassen for herrer ble danske Sören Nissen, mens tyske Karl Platt ble nummer to. Begge er profesjonelle terrensyklister.

Skaidi Xtreme har i flere år hatt noen av verdens beste maratonsyklister på startstreken. Rittleder Odd Peder Wang-Norderud sier han selger opplevelser, og verdens beste syklister vil oppleve Finnmark og Skaidi Xtreme.

– Jungeltelegrafen ser ut til å virke, men jeg tar også direkte kontakt med ryttere. I tillegg er tidspunktet på løpet bra viktig. Sesongen går mot slutten og deltagerne vil avslutte sesongen med gode og spesielle opplevelser, sier Wang-Norderud.

Han er også fornøyd med at de beste terrengsyklistene fra Troms og Finnmark stilte til start.

Odd Peder Wang Norderud

Rittleder Odd Peder Wang- Norderud, kunne fortelle om ny deltagerrekord i Skaidi Xtreme.

Foto: Zbigniew Ziggi Wantuch

Ny løypetrasse hvert år

Det er femte året Skaidi Xtreme arrangeres. Rittleder Odd Peder Wang-Norderud, forteller at det legges ned mye arbeid for å få til et godt arrangemnet. Hvert år lages det også en ny løypetrasse.

– Vi ønsket å gi deltagerne nye utfordringer og opplevelser. Ved å skifte løype får ingen ekstra fordeler ved å kjenne terreng og løype, sier rittlederen.

I år var løypa på maratondistansen 41,6 kilometer. Damene sykler samme distansen som herrene. I tillegg er det en halvmaratondistanse, og flere klasser for ungdom.

Rakel Birkeli ble nummer tre i Skaid Xtreme

På pallen i dameklassen i Skaidi Xtreme, Hildegunn Hovdenak, sølv, Elferink Hielke, gull og Rakel Birkeli, bronse

Foto: Privat

Rekorddeltagelse

Det var tilsammen 400 syklister som deltok i et av rittene under årets Skaidi Xtreme. Det er ny rekord, forteller Odd Peder Wang-Norderud. Nye rekorder ble det også i maratondistansene med 297 påmeldte, og i ungdomsrittet med 100 påmeldte deltagere.

For Rakel Birkeli var dette rittet en ny opplevelse.

– Jeg var spent på hvordan dette skulle gå. Jeg hadde egentlig ikke annet mål enn å fullføre. Jeg visste at det var sterke konkurrenter som stilte til start.

Terrengsykling er en krevende sport på mange områder. I tillegg til til styrke og kondisjon, må syklistene klare å håndtere vanskelige situasjoner alene langt til fjells.

– Det er litt av sjarmen med denne sporten, vi må klare oss selv. Det er ikke bare kondisjon og styrke som teller, vi må også takle tekniske vanskeligheter. Det er utfordrende, men jeg liker det, sier Rakel Birkeli, fra Hammerfest Sykkelklubb.