Se hvordan 330-skvadronen reddet fiskerne i Barentshavet

Redningshelikopteret fra 330-skvadronen som reddet opp fem fiskerne fra et forlis i Barentshavet fredag, beskriver tøffe forhold under redningsaksjonen.

Redningsaksjon Austbanken. Fiskebåt fra Tana sank, og fem ble reddet.

– Det var mørkt og svart. Og disse fiskerne satt nesten to timer i redningsflåten før de ble reddet, slik beskrives de tøffe forholdene fra redningsmannskapene som var med i aksjonen.

– Det var ganske tøffe forhold der ute, det var fem til åtte meter høye bølger, og det var 45 knop vind, sier talsmann i Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH), Ivar Moen.

45 knop vind tilsvarer liten storm.

Fiskebåten «Østbanken» meldte klokken 3.30 natt til fredag til kystradioen i Vardø at de tok inn vann elleve mil nord for Båtsfjord, i Barentshavet. Litt før klokka seks kom et Sea King-redningshelikopter frem til havaristen og fikk plukket opp besetningen på fem fra en redningsflåte.

– Hvordan vil du beskrive selve redningsaksjonen?

Ivar Moen

Talsmann i Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen.

Foto: Forsvaret

– Da denne redningsflåten med mannskapet ombord ble funnet, så ble de heist opp til Seakingen, de ble ivaretatt medisinsk, og fløyet til Hammerfest.

– Hvor nedkjølte var de fem fiskerne?

– De var kalde. Og de var preget av situasjonen, for det var tøffe forhold der ute. De var kalde, men de var ikke fysisk skadd, sier Moen.

Lå og sov

Beredskapsleder Svein Gamst i Hammerfest kommune sier til Fiskeribladet Fiskaren at alle utenom én lå og sov da båten begynte å ta inn vann.

– Og én måtte attpåtil hoppe i havet uten overlevingsdrakt. Han er den som er mest preget av hendelsen, og det spørs om han hadde overlevd dersom han hadde måttet ventet særlig mye lengre, sier Gamst.

Registrert i Tana

Fiskebåten, som er på 75 fot, er hjemmehørende i Tana kommune. Mannen som ringte og varslet om at fiskebåten deres var i ferd med å synke, er norsk.

De pårørende er varslet om saken, opplyser HRS.

Ivar Moen i FOH forteller at mannskapet på Seakingen ønsker å fremheve Vardø radio og den sentrale rollen kystradioen hadde aksjonen.

Fiskebåten «Østbanken» gikk ned like etter klokka halv fire fredag morgen. Redningshelikopteret var i området omlag to timer etter nødmeldingen ble gitt.