To tiltaler klare i tidenes narkotikasak i Nord-Norge

Nesten 15 måneder etter at politiet beslagla 66 kilo amfetamin på et hotellrom i Tromsø er to av tiltalene klare.

Rekordbeslag amfetamin

REKORDBESLAG: 25. oktober 2017 beslagla politiet 66 kilo amfetamin på et hotellrom i Tromsø. Politiet mener partiet var ment for det nordnorske markedet. Gateverdien er anslått til å være rundt 33 millioner kroner.

Foto: Politiet

Ifølge politiet er dette det største beslaget i Nord-Norge noensinne, og det største narkotikabeslaget som ble gjort i 2017.

En omfattende etterforskning er nå ved veis ende.

Påtalemyndigheten har så langt tatt ut tiltale mot to av de åtte personene som politiet mener er del av en internasjonal narkoliga. Flere av dem har erkjent helt eller delvis straffskyld i forhold til rekordbeslaget.

To profilerte Tromsø-advokater er blant de åtte.

Les også:

Tromsø-advokater risikerer 15 års fengsel
Nekter for å være del av internasjonalt narkotikanettverk
En av advokatene erkjenner befatning med 1,9 kilo amfetamin

Mindre rolle

Tiltalene som nå er klare gjelder for de to norske statsborgere i 30-årene som politiet mener har hatt en mindre rolle i saken, opplyser Yngve Myrvoll, leder for etterretning, forebygging og etterforskning i Troms politidistrikt,

De ble pågrepet 22. august i fjor i Tromsø. En av dem er tiltalt for å ha solgt minst 500 gram amfetamin og kokain, mens den andre skal ifølge politiet ha solgt 1,2 kilo amfetamin.

Disse forholdene er ifølge Myrvoll direkte linket til noen av de andre aktørene i saken.

En tysk statsborger i 30-årene, sitter fortsatt fengslet i Barcelona, hvor han har vært varetektsfengslet siden 23. august i fjor. Årsaken til at utleveringsprosessen tar tid er at han ikke samtykker til utlevering, opplyser Myrvoll. Han sier politiet har håp om at han blir utlevert til Norge og Tromsø i vinter.

Dette er de åtte i saken:

Serbisk statsborger (41)

Siktet for grov narkotikakriminalitet. Nekter straffskyld. 41-åringen er den første som ble pågrepet i saken. Han ble pågrepet på et hotellrom i Tromsø sentrum 25. oktober 2017. Politiet fant 66 kilo amfetamin på rommet. Serberen hadde midlertidig bostedsadresse i Tromsø da han ble pågrepet. Forsvarer er advokat Reidar Steinsvik.

Entreprenør fra Tromsø (41)

Siktet for grov narkotikakriminalitet. Nekter straffskyld. Ble varetektsfengslet 1. mars i fjor. Mannen har drevet innen bygg- og anleggsbransjen. Advokat Annichen Rye-Holmboe forsvarer mannen.

Tysk statsborger i 40-årene

Siktet for grov narkotikakriminalitet. Utpekt som hovedmann. Erkjenner skyld i forhold til tiltalen. Varetektsfengslet 20. april i fjor. Mannen ble pågrepet i Serbia 26. mars, etter anmodning fra norsk politi. Mannen skal ha bodd hos en av de to narkotikasiktede advokatene og skal ha vært en venn av den andre advokaten. Forsvarer er advokat Odd Rune Torstrup.

Tromsøadvokat i 40-årene

Siktet for grov narkotikakriminalitet. Erkjenner befatning med 1,9 kilo amfetamin. Varetektsfengslet 24. juni i fjor. Løslatt i slutten av august. Han har vært advokat og partner i et advokatfirma i Tromsø i en årrekke. Han har etter pågripelsen meldt opphør av advokatpraksisen sin. Forsvarer er advokat Jan Christian Kvanvik.

Tromsøadvokat i 40-årene

Siktet for grov narkotikakriminalitet. Nekter straffskyld. Varetektsfengslet 24. juni, løslatt i slutten av september. Mannen har vært selvstendig advokat i Tromsø i en årrekke. Ved siden av advokatvirksomheten har han vært en kjent skikkelse i kulturlivet i Troms. Forsvarer er advokat Bjørn Arild Langenes.

Tysk statsborger i 30-årene

Siktet for grov narkotikakriminalitet. Pågrepet torsdag 23. august av spansk politi i Barcelona etter internasjonal etterlysning fra Troms politidistrikt. Sitter fortsatt fengslet i Barcelona. Han motsetter seg utlevering til Norge.

To norske statsborgere i 30-årene

Tiltalt for grov narkotikakriminalitet. Pågrepet onsdag 22. august i Tromsø. Mennene ble dimittert etter avhør. Politiet mener de skal ha hatt mindre roller enn de øvrige siktede.