To personer til har testet positivt for MRSA-bakterien på nyfødt intensiv

MRSA-bakterien kan utgjøre en stor fare for svake pasientgrupper. Nå er ti personer bekreftet smittet av gule stafylokokker.

Torni Myrbakk

Smittevernoverlege Torni Myrbakk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge slo full alarm onsdag, etter at et barn fikk påvist bakterien ved en tilfeldighet.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver Per Christian Johansen.

Den antibiotikaresistente bakterien gule stafylokokker førte til at det ble slått full alarm på sykehuset onsdag, fordi den kan føre til alvorlige infeksjoner på svake pasientgrupper.

En ansatt fikk påvist smitte tidligere fredag, og fredag ettermiddag ble det bekreftet at også en tidligere pasient har positivt testresultat.

Pasienten er én av 14 pasienter som var innlagt ved nyfødt intensiv i perioden 2. - 26. august.

Seks barn, tre ansatte og en pårørende er nå smittet av bakterien.

- Den berørte familien er kontaktet av sin fastlege, og følges opp av primærhelsetjenesten. Universitetssykehuset Nord-Norge bidrar også hvis det skulle være behov knyttet til dette, i samarbeid med fastlege, sier Johansen.

MRSA-smitte UNN

En petriskål med MRSA-bakterien som har stengt nyfødtintensiven på UNN.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

Tatt ut av jobb

Vedkommende ansatt som nylig fikk påvist smitte er midlertidig tatt ut av jobb ved nyfødt intensiv.

– Av totalt 71 ansatte som så langt er testet er det dermed tre positive prøver, mens 57 så langt er bekreftet negative. De øvrige prøvene foreligger det foreløpig ikke svar på, sier Johansen.

I tillegg gjenstår det test av et fåtall ansatte. Dette vil bli gjennomført så snart det praktisk lar seg gjøre, sier han.

– Ut over dette er det ingen endring i situasjonen for dem som har testet positivt, og driften ved nyfødt intensiv foregår fortsatt bak stengte dører.