Tine snur – begge meieriene i Finnmark får bestå

Etter et år med vurdering har Tine ombestemt seg, og meieriene Alta og Tana får fortsette driften. – Det har vært en tålmodighetsprøve, sier meieribestyreren i Tana.

Meierisjef for anlegget til Tine i Tana, Eirin Utsi.

Tine må spare nærmere én milliard kroner, som følge av at nordmenn drikker mindre melk.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Vi vet at vi har en arbeidsplass å gå til. Folk har jo utgifter som blir dekket av den lønna vi får fra Tine, så dette betyr veldig mye for oss, sier Kjetil Karlsen, tillitsvalgt ved Tine i Alta.

Onsdag ettermiddag kom gladnyheten om at Tine sine meierier i Finnmark får fortsette, til tross for at meierigiganten må spare nærmere én milliard kroner.

I februar i 2020 ble de ansatte ved meierier i Tana, Alta og Sem informert om at jobbene deres kunne stå i fare.

I oktober ble det anbefalt å kutte 21 stillinger i produksjonen på Sem. Driften ved anleggene i Tana og Alta ble da foreslått å opprettholdes inntil videre.

Eirin Utsi, Tine i Tana, meierisjef

Meieribestyrer i Tana, Eirin Utsi, er glad for at det endelig er tatt en avgjørelse.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Etter et styremøte i Tine onsdag ettermiddag, ble det konkludert med at det er billigere å fortsette driften i Tana og Alta.

Meieribestyrer ved Tine i Tana, Eirin Utsi, forklarer at dette er en beskjed de har ventet lenge på. Hun beskriver det som en tålmodighetsprøve.

– Det har tatt lang tid. Derfor er vi ekstra glad for at den konklusjonen kom i dag, som egentlig ikke var gitt at skulle komme i dag, sier Utsi.

Per Ivar Berg

Konsernsjef i Tine, Per Ivar Berg.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

Konsernleder i Tine, Per Ivar Berg, har forståelse for at ventetiden har vært belastende for de ansatte, men forteller at det ikke er uten grunn.

– Jeg tenker at det er bra vi jobber så grundig, for da er vi sikker på at vi tar de riktige valgene for framtida, sier Berg.

Lokale arbeidsplasser

I både Tana og Alta er meieriene viktig for å ha flere lokale arbeidsplasser. Ordfører i Tana, Helga Pedersen (Ap), er derfor svært fornøyd med avgjørelsen.

– Jeg er superglad. Dette er en så viktig avklaring, ikke bare for de ansatte på Tine i Tana, men for hele Tana-samfunnet. Dette er 30 industriarbeidsplasser som betyr utrolig mye for oss.

Fornøyd er også ordfører i Alta, Monica Nielsen (Ap).

– Det er viktig for melkeprodusentene, og det er viktig for Finnmark at vi har lokal produksjon her hvor produsentene er. Det er viktig for Alta som jordbrukskommune, og det er viktig for Finnmark som leverer mye melk til områdene rundt.

Ordfører i Alta, Monica Nielsen og ordfører i Tana, Helga Pedersen

Ordfører i Alta, Monica Nielsen og ordfører i Tana, Helga Pedersen.

Foto: HANNE LARSEN / MARET BIRET SARA OSKAL / NRK

Effektivisering

I stedet for å legge ned, ønsker nå Tine heller å se på hvordan man kan effektivisere meieriene i Tana og Alta, med lik struktur slik det er i dag.

Det er Kjetil Karlsen i Alta sikker på at de skal få til.

– Ledelsen og tillitsvalgte blir involvert, og da regner jeg med at vi får gode resultater fremover. Vi håper også at folk drikker litt mer melk.

Kjetil Karlsen i Tina Alta

Kjetil Karlsen, tillitsvalgt ved Tine i Alta, har vært spent på utfallet etter de varslede kuttene.

Foto: Mariam Eltervåg Cissé / NRK

Leder i Finnmark bondelag, Lise Kaldahl, mener det er viktig for melkebøndene i regionen at Tine er til stede.

– Det er klart at vi ser verdien i at Tine er til stede, og at vi berger de lokale arbeidsplassene. Det er vi veldig fornøyd med, sier hun.

Leder i Finnmark bondelag, Lise Kaldahl Skreddernes.

Leder i Finnmark bondelag, Lise Kaldahl.

Foto: Lise Kaldahl Skreddernes

– Bra de tar det på alvor

Kaldahl i Finnmark bondelag peker også på at lange avstander og tøft klima er et godt argument for å opprettholde meieriene i Finnmark. Her får hun støtte fra ordførerne i Alta og Tana.

– Det er veldig bra at Tine tar klima og avstander på alvor, og med det viderefører meieriene i Finnmark, sier ordføreren i Alta.

– Det har selvfølgelig vært en usikkerhet der, men samtidig har vi vært veldig trygge på at Tine har lagt kunnskap og fakta til grunn, ordføreren i Tana.

Tana-ordføreren legger til at Tine i Tana har levert gode resultater, og minner om at all produksjon av det populære ferskost-produktet kesam, skjer i kommunen.

Tine i Tana

I over ett år har de ansatte i meieriene vært usikre på framtiden.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK