Hopp til innhold

Slik endte bilselgeren opp som bakmann for rekordbeslaget

Han hadde kone og jobb som bilselger. Nå risikerer han flere år i fengsel for å ha bidratt til å innføre 87 kilo amfetamin til Tromsø.

Henstein og Drevland

DERFOR VALGTE DE TROMSØ: Den tiltalte forklarte overfor aktor Hugo Henstein og forsvarer Ole Petter Drevland (til høyre) at inntjeningen på å selge narkotika i Nord-Norge er høyere enn andre steder. Det var en av grunnene til at han deltok i transporten av rekordbeslaget til Tromsø.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Jeg begynte å tenke over hva jeg ønsker å gjøre med livet mitt, forteller den tiltalte mannen i 30-årene i Nord-Troms tingrett.

Han har kort lyst hår, gråbrun blazer og snakker rolig på tysk i vitneboksen. Han er tiltalt for ha bidratt til innføringen av til sammen 87 kilo amfetamin til Tromsø. Et av Norgeshistoriens største narkosaker.

Han hadde jobbet som butikksjef på et supermarked og i en klesbutikk før han ble bilselger. Han hadde kone, og sammen har de en datter. I 2015 skar det seg mellom han og kona.

– Da begynte jeg å drikke og bruke narkotika. Kokain og amfetamin. Etter hvert mistet jeg førerkortet mitt, og også jobben som bilselger, forteller han.

På den tiden begynte han også å selge marihuana. I mindre kvantum.

– Jeg og en kamerat startet opp et nytt selskap i oktober 2015. Vi kunne tilby renhold- og vaktmestertjenester. Vi dreiv også med flytting, og innså fort at det var noe vi var gode på. Så vi endret firmaets formål til kun å gjelde flytting etter hvert, sier han.

Den tiltalte hadde også startet å selge krypterte telefoner, noe han hadde sett at det var et marked for da han solgte marihuana.

– I 2016 mistet kollegaen min også førerkortet. Da hadde vi altså et flyttebyrå med mange oppdrag, uten å kunne kjøre bil, forteller han.

Det var da han kom i kontakt med en annen tysker. En mann som dreiv med flytting, men som også hadde flere planer i Norge.

Deler av beslaget

Starten på den store rettssaken var da en narkohund fra politiet fikk snusen av 66 kilo amfetamin på et hotell i Tromsø.

Foto: Politiet

Eiendomsprosjekt og amfetamin

– Han passet godt inn i firmaet. Vi ble etter hvert venner, sier den tiltalte om den andre tyskeren.

– Han fortalte oss om alle prosjektene han hadde i Norge, blant annet om et eiendomsprosjekt i Nord-Norge, sier den tiltalte videre.

Det var visstnok den andre tyskeren som foreslo at de skulle begynne å smugle amfetamin til Nord-Norge.

– Han visste at jeg hadde solgt narkotika, og han fortalte om sine venner og bekjente i Norge. At han hadde solgt små kvantum med amfetamin i Norge, at prisene var høyere i Nord-Norge, sier han.

– Husene som skulle være en del av eiendomsprosjektet i Nord-Norge skulle bygges i Tyskland. Han foreslo at vi skulle frakte noen kilo narkotika med transporten av husene, sier tiltalte.

Han forteller at han tok forespørselen fra den andre tyskeren videre til sine kontakter. Slik kom transporten av det første partiet på 17 kilo i stand.

Fikk ikke inn pengene

Den tiltalte tyskeren forteller at det var han og en kamerat som fraktet amfetaminet til Norge. Planen var så at de skulle frakte penger tilbake til Tyskland.

Men salget gikk trått. Pengene kom ikke inn.

– Da jeg valgte å involvere meg ble jeg forespeilet en gevinst på 50 000 euro, forteller han.

I august 2017 satt han igjen med en gevinst på 24 000 euro. På den tiden var han i full gang med å realisere en drøm han hadde hatt lenge: Å starte en kafé i Tyskland.

– Da var narkotikaen en avsluttet greie for meg. Jeg var i full gang med renoveringen og oppussingen av kafeen min, sier han.

– Men i slutten av august tok han (den andre involverte tyskeren, journ.anm.) kontakt med meg igjen, og fortalte om en ny idé. En ny kunde. Dette var en advokat, og salget skulle gå mye bedre.

Nord-Troms tingrett

Nord-Troms tingrett.

Foto: Arne Schei

30 eller 70 kilo

– I prinsippet var jeg ikke interessert. Jeg ville satse på kafeen min. Men jeg ble overtalt, og skulle jo få noe for det, forteller han.

Likevel klarte den andre tyskeren å overtale han til å bli med til Tromsø for å møte den nye kunden, advokaten.

På en strand i Tromsø snakket de om mulighetene for salg av amfetamin. Den tiltalte tyskeren hevder at advokaten sa at han hadde kontakter som kunne selge store mengder amfetamin i Finnmark. 15 kilo i måneden. Noe den involverte advokaten nektet for i retten.

Den tiltalte og den andre involverte tyskeren ble enige om å sjekke om kontaktene i Tyskland kunne levere 30 kilo amfetamin.

– Jeg gjorde det, men da ønsket jeg ikke å ha mer med dette å gjøre, sier han.

Tiltalte satte dermed den andre tyskeren i kontakt med kildene som leverte amfetamin. Da det neste partiet skulle fraktes til Tromsø hadde han en mistanke om at partiet var større enn 30 kilo.

– Men alle chatte-samtalene jeg så omhandlet hele tiden 30 kilo, sier han.

Derfor har han innrømmet involvering i innføringen av 30 kilo amfetamin, men ikke hele partiet på 70 kilo.

– De resterende 40 kiloene må den andre involverte tyskeren og kontaktene mine ha avtalt uten meg, sier han.

Men kun fire av de 70 kiloene ble solgt. De resterende 66 kiloene fant politiet under en seng på et hotell i Tromsø. Da fikk den tiltalte tyskeren nye problemer.

Ubehagelige trusler

Den tiltalte tyskeren forteller at han ikke hørte så mye mer fra sin tyske medsammensvorne, før han begynte å lese i avisene om et rekordbeslag med amfetamin i Tromsø. De to prøvde å få kontakt med folk de kjente i Tromsø. I alle fall to av dem som var tiltalt i saken som gikk for retten i 2019.

Men de visste ikke så mye. Og etter hvert begynte den tiltalte å få meldinger med spørsmål om hvor pengene var.

– Det kom folk til kafeen min som spurte om pengene. De fortalte meg at det skulle bli ubehagelig hvis jeg ikke betalte, sier han.

– Var det voldelige folk, spør statsadvokat Hugo Henstein.

– Ja.

– Men hvorfor skulle du ta ansvar for alle de 70 kiloene, hvis du bare visste at det skulle smugles 30 kilo?

– Det er et godt spørsmål, men det var jeg som hadde opprettet kontakten mellom partene. Og for disse folkene spilte det ingen rolle.

Hans daværende kjæreste tok opp et lån og den tiltalte valgte å selge kafeen sin, for å kunne gjøre opp for seg. Så dro han til Spania.

– Og det var der jeg ble arrestert, forteller han.

Under rettssaken spør statsadvokat Hugo Henstein den tiltalte om noen av dem var mer sjef enn den andre.

Da svarer han:

– Vi skulle egentlig være et team. Men spør du meg er det den som har kundene som er sjefen, og sikter til den andre tyskeren.

Den andre mannen skal forklare seg tirsdag. Men han har sagt at han ikke vil svare på noen spørsmål. Han er i sin fulle rett til å la være.

– Det er min klients rolle opp mot den andre tyskerens rolle retten nå må ta stilling til, sier mannens forsvarer Ole Petter Drevland.

Det er til sammen satt av seks dager til rettssaken i Nord-Troms tingrett.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark