Tilstår å ha lastet ned millioner av overgrepsbilder av barn

En mann i 60-årene fra Salangen politidistrikt har i politiavhør erkjent å ha lastet ned fra nettet enorme mengder overgrepsbilder og videoer av barn.

Overgrepsbilder politi

Politiet har beslaglagt millioner av overgrepsbilder av barn. Illustrasjonsbilde.

Foto: NRK

– Dette er det største omfanget av slike bilder og videoer som vårt politidistrikt har vært borti, og vi er ennå ikke ferdig etterforsket. Det sier politiinspektør i Nordland politidistrikt, Steffen Ravnåsen til NRK.

Det var Folkebladet som først skrev om saken.

Det er Salangen lensmannskontor i Sør-Troms som nå ruller opp det som kan bli en av Norges mest omfattende saker om nedlasting av materiale som viser overgrep mot barn. Til nå er det kartlagt over to millioner bilder og 15000 videoklipp, samt tusenvis av kopier av disse.

Benekter overgrep

Mannen benekter å ha utsatt barn for overgrep selv, eller selv å ha produsert overgrepsmaterialet som er beslaglagt.

Politiadvokat Steffen Ravnåsen

Steffen Ravnåsen er politiinspektør i Nordland politidistrikt.

Foto: Kjell Mikalsen

– Per dags dato er det ikke mistanke om at dette kan være produsert av den siktede, eller at vedkommende er knyttet til et nettverk som deler slike bilder. Vi har ikke funnet holdepunkter for det så langt i etterforskningen.

Mannen er siktet for besittelse av ulovlig seksuelt overgrepsmateriale mot barn, og forholdet har en strafferamme på inntil tre års fengsel. Den siktede er ikke varetektsfengslet, men det er tatt beslag av en del datautstyr.

Siktet for flere forhold

Det var da politiet for ett års tid siden kontaktet mannen for et annet straffbart forhold, at de fikk nyss om overgrepsmaterialet. Mannen er også siktet for det andre forholdet, men Ravnåsen vil ikke si hva det gjelder.

Nå konsentrerer politiet seg om etterforskningen av det omfattende beslaget av bilder og videoer. Hvert bilde må sjekkes manuelt for å prøve og finne ut hvem barna som har vært utsatt for overgrep er. Det kan være barn fra både Norge og utlandet, sier politiinspektøren.

– Dette er en vanskelig og langdryg jobb. Vi har etterforsket saken siden desember 2014, og håper vi klarer å bli ferdig med gjennomgangen av hele materialet før sommeren, sier politiinspektør i Nordland politidistrikt, Steffen Ravnåsen.

Både datakrimenheten i Harstad og Kripos bistår i etterforskningen.