– Tilførte masse uten formell tillatelse før skredet gikk

En entreprenør skal ha tilført masse i skredområdet i Lyngen før jord- og leirskredet gikk.

Video Rasbilder fra Lyngen

To hus ble ført på sjøen av jord- og leirskredet. I alt 50 personer ble evakuert.

Foto: Nyhetsspiller

– I skredområdet i Lyngen har det i dagene og ukene før raset vært tilført masse uten at det er søkt om tillatelse for det, sier rådmann Leif Lintho i Lyngen kommune til NRK.no

Fredag gikk et 100 meter langt og flere titalls meter bredt jord- og leirskred ved Solhov i Lyngen.

To hus ble skylt på sjøen av naturkreftene.

Hadde muntlig tillatelse

Video Flybilder fra raset i Lyngen

VIDEO: Raset delte Fylkesveg 868 i to og har ført til at en viktig kommunikasjonsforbindelse i Lyngen er brutt.

Nå viser det seg at en entreprenør har tilført masse i skredområdet for en privatperson som ville bygge parkeringsplass.

– Han hadde ikke fått en skriftlig tillatelse til å gjøre det, men en muntlig tillatelse utenfor byggemyndighetene i kommunen, sier rådmannen.

Lyngen kommune har foreløpig ikke bestemt seg for hvordan de vil følge saken videre.

– Jeg vil ikke spekulere i om dette er årsaken til skredet, men NGU utarbeider nå en rapport som skal gi oss svar, framholder Lintho.

– Fikk en forespørsel

Kommuneledelsen hadde møte med entreprenøren i dag mandag formiddag, og der ble det klart at ordfører Hans Karlsen hadde gitt entreprenøren en form for muntlig tillatelse.

– Jeg fikk en forespørsel i sommer fra entreprenøren om de kunne få kjøre noen masser ned til området. Da sa jeg at hvis det formelle var i orden, så var det greit for meg. Her er det mange ting som kan kritiseres. Men jeg vil foreløpig ikke utpeke en syndebukk, sier Karlsen til NRK.

Ordføreren mener imidlertid at han understreket at det ikke skulle settes i gang arbeid før søknaden var formelt behandlet.

– Jeg var helt klar på at han måtte ha det formelle i orden, men vi skal også ta hensyn til hva entreprenøren sier. Vi må gå gjennom saken for å finne ut om det eventuelt har blitt gitt feilinformasjon eller om det har vært en misforståelse, sier Karlsen til VG Nett.

Ordføreren presiserer at årsaken til raset i Lyngen foreløpig er ukjent.

NRK har ikke fått kontakt med entreprenøren for en kommentar.

Riis-Johansen til Lyngen

Et 50-talls personer har vært evakuert siden skredet gikk fredag. NVE har undersøkt området og konkludert med at i de aller fleste tilfellene kan folk nå flytte hjem.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp), som er statsråd for skredsikring, besøker Lyngen kommune mandag ettermiddag for å orientere seg om forholdene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen