Hopp til innhold

Tilbyr arbeidsledige gruvearbeidere helseutdanning – møtes med skepsis

Sør-Varanger kommune i Finnmark forsøker å omstille gruvearbeiderne som mistet jobben i 2015. Ikke alle er like begeistret for tilbudet om ny utdanning.

Møte på samfunnshuset

Bildet viser dagen etter Sydvaranger Gruve gikk konkurs høsten 2015. Da samlet flere av arbeiderne seg i Samfunnshuset i Kirkenes. Flere har gått ledige siden den gangen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Mange har et inntrykk av at det er rumpevask det er snakk om, mens andre har et litt mer åpent sinn, forklarer tidligere hovedtillitsvalgt i Sydvaranger Gruve, Henning Bråten.

I 2015 mistet mellom 350 og 400 ansatte jobben i Sør-Varanger kommune i Finnmark, da gruvebedriften Sydvaranger gikk konkurs.

Siden den gang har mange gruvearbeidere fra hjørnesteinsbedriften gått arbeidsledige. Samtidig skriker helsesektoren i kommunen etter mer kvalifisert arbeid.

Mandags kveld inviterte fem ulike institusjoner arbeidsledige til Samfunnshuset i Kirkenes for å lære om programmet de kaller «Menn i helse». Prosjektet ble først omtalt av avisa ifinnmark.no.

Video Ja til utslipp Sydvaranger Gruve

Kommunen har fått 48 millioner kroner i midler til omstillingsarbeid etter at gruva gikk konkurs. Noe av dette skal brukes på prosjektet som skal få gruvearbeiderne over i helsesektoren.

Foto: NRK

Skeptiske gruvearbeidere

Kjetil Langseth ved Kirkenes videregående skole forteller at de nå skal forsøke å sette sammen en voksenopplæring for de tidligere gruvearbeiderne.

På møtet mandag var det cirka 30 personer som møtte opp, men ikke alle var like begeistret.

– Man kan selv tenke seg at man har jobbet i industrien og vært svart på nevene, da er man litt småskeptisk. Men vi fikk 10 stykker inn på lista vår, og vi trenger 15 for å danne en egen klasse med et skreddersydd opplegg, sier han til NRK.

Det er ikke første gang kommunen gjør dette. I 1996 gikk også Sydvaranger Gruve konkurs, og kommunen startet en lignende opplæring.

– 14 av 15 ble da utdannet hjelpepleiere, og flere av dem gikk seinere videre til å bli sykepleiere, sosionomer og vernepleiere, forteller Langseth.

Henning Bråten

Tidligere hovedtillitsvalgt i Sydvaranger Gruve Henning Bråthen, som nå jobber i Fellesforbundet, forklarer at prosjektet er spennende, men at mange har blandede følelser.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Kan måtte gå ned i lønn

I Finnmark er det 13.000 voksne som ikke har fullført videregående utdanning. Samtidig skriker helsesektoren etter mer kvalifisert arbeidskraft.

Den tidligere hovedtillitsvalgte i gruva, Henning Bråthen, sier at prosjektet er spennende, men bekrefter at flere er skeptiske.

– Det er en blandet følelser. Det er en omstillingsprosess som foregår på det personlige planet. Men jeg tror at når man får tenkt seg litt om, så vil man se mulighetene. Det er flere ting mang kan gjøre innenfor helse- og omsorgssektoren, også jobbe med barn eller med psykisk utviklingshemmede, sier han.

iFinnmark har spekulert i at gruvearbeiderne kan måtte gå ned 200.000 kroner i lønn.

– Det er ikke lukrativt å være student, noen magre år blir det. Men å komme ut på den andre siden med fast arbeid, en god utdannelse og litt ansiennitet – da kan man leve godt som helsefagarbeider. Man lander nok nærmere 350-400.000 kroner, sier han til NRK, og tilføyer:

– Dette er et godt tiltak. Kommunen trenger arbeidsplasser og det offentlige trenger folk. Gruvearbeidere fra Sydvaranger er de mest allsidige i verden, dette tror jeg de klarer kjempebra.

Nye Kirkenes sykehus

Det nye sykehuset i kommunen skal stå helt ferdig i løpet av 2017. Kommunen trenger flere hender inn i helsesektoren. Målet er å få gruvearbeidere til å bytte kjeledressen med helsefrakk

Foto: Bernt Nilsen