Tilbakeviser at russiske styrker har øvd på invasjon av Svalbard

Ifølge Etteretningstjenesten har en russisk militærøvelse rettet mot Svalbard ikke funnet sted, slik nettstedet Aldrimer.no fortalte i dag tidlig. Redaktør av nettstedet mener Forsvaret har et forklaringsproblem.

Morten Haga Lunde

Sjef for E-tjenesten Morten Haga Lunde avviser aldrimer.nos artikkel i dag. Han mener artikkelen inneholder en rekke feil, mens redaktøren for nettstedet på sin side mener Forsvaret har et forklaringsproblem.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Russiske militære styrker skal ha øvd på å invadere Svalbard under storøvelsen i nordområdene i september. Det forteller seks anonyme forsvarskilder til det norske nettstedet Aldrimer.no.

Ifølge Aldrimer.no så simulerte russerne flere bølger med angrep med bombefly under invasjonsøvelsen. Nettstedet skriver at Nato skal ha vært misfornøyd med norsk etterretning og flykapasitet rundt hendelsen.

Dette tilbakevises nå av Morten Haga Lunde, sjef i den norske Etterretningstjenesten.

– Det er ikke ofte jeg leser en nyhetssak i norske medier som har så mange feil i seg som denne saken fra Aldrimer.no. For det første så har Etterretningstjenesten meget god oversikt og situasjonsforståelse i våre nærområder – spesielt god situasjonsforståelse før og under denne øvelsen, sier Lunde, og tilføyer:.

– La meg ta hovedelementet i det som er fremført fra Aldrimer.no. Russisk simulert angrep på Svalbard: Det var ingen slik aktivitet, fastslår Lunde.

Også forsvarsminister Ine Eriksen Søreide avviser påstandene. Hennes respons kan du lese i slutten av denne artikkelen.

Laster kart, vennligst vent...

Svalbard har alltid vært et viktig strategisk område for både Russland og Norge.

Stormark: – Et forklaringsproblem

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er redaktør for nettstedet Aldrimer.no som dekker spørsmål knyttet til Norges forsvarsevne.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Redaktør for nettstedet Aldrimer.no, Ketil Stormark sier han ikke vet hvilke premisser som ligger til grunn for Etteretningstjenestens dementi.

– Jeg er kjent med at E-tjenesten har orientert Regjeringens sikkerhetsutvalg om at Russland ikke trente på et angrep mot Svalbard og følgelig får et forklaringsproblem når vi skriver noe annet. Det er meget dyktige analytikere i både Nato og i andre deler av Forsvarets organisasjon som analyserer det russiske øvingsmønsteret ganske annerledes enn det E-tjenesten gjør.

Stormark mener det er lite åpenhet om hva Russland øvde på i nordområdene i september og at det er problematisk.

– Norske myndigheter vil ikke gi noen detaljer, men ber om å bli trodd på at man har full kontroll når Nato-kilder sier noe ganske annet. Russland benyttet både marinestyrker, bombefly og amfibiegående angrepsfartøyer som kan gjennomføre landgang av betydelige landstyrker. Russiske spesialstyrker og infanteriavdelinger gikk selvsagt ikke i land på Svalbard, men det var ganske åpenbart hva de trente på, sier han.

– Men dere har vel en egen agenda hvor dere ønsker en opprustning av det norske forsvaret?

– Nei, formålet vårt er å drive en kritisk og uavhengig journalistikk. Vi har ingen agenda om å ruste opp det norske forsvaret, selv om vi i kommentarjournalistikk også mener noe om dette. Vi driver kritisk journalistikk for å avdekke om staten tar det sikkerhetspolitiske ansvaret på alvor. Dette har vi fått bekreftet fra seks primærkilder, uavhengig av hverandre, og som har meget høy troverdighet, sier han til NRK.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på besøk i Porsanger

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er i dag på besøk hos Garnisonen i Porsanger. Her sammen med stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen fra Høyre, som i dag er EU og EØS-minister.

Foto: Allan Klo / NRK

Reagerer på anonyme kilder

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er i dag på besøk hos Garnisonen i Porsanger i Finnmark, som nå rustes opp igjen med 400 mann.

Hun sier at Etterretningstjenesten har vært veldig tydelig ute og sagt at det som står i artikkelen er direkte feil.

– Etterretningstjenesten har ikke sett eller rapportert den type simulerte angrep i det fysiske rom. Tvert imot så har de gjennom hele den russiske storøvelsen Zapad hatt ekstra god situasjonsforståelse, meldt inn sine funn både til norske myndigheter og til Nato, påpeker forsvarsministeren.

– Nettstedet siterer seks anonyme kilder, hva tenker du om det?

Anonyme kilder kan man ikke legge vekt på. Det vi må legge vekt på er det Etterretningstjenesten ser og rapporterer gjennom sine formelle kanaler. Dette har de altså rett og slett ikke sett. E-tjenesten er også veldig klare på at de sjelden har opplevd så mye feil i en artikkel.

Hun mener også at E-tjenesten har blitt intervjuet av Aldrimer.no, uten at dette er kommet på trykk.

– De har svart på nettstedets spørsmål, men aldrimer.no valgte å ikke publisere de svarene. Og det kan man jo for så vidt reflektere over, sier Søreide.

Stormark sier på sin side at nettstedet har gitt norske myndigheter flere anledninger til å snakke om dette, men at de har nektet å snakke om dette åpent.

– Ingen grunn til bekymring

Sysselmann Kjerstin Askholt

Kjerstin Askholt føler seg trygg på at påstandene ikke medfører riktighet.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Sysselmannen på Svalbard, Kjerstin Askholt, sier befolkningen på Svalbard er vant til at denne typen spekulasjoner kommer opp med jevne mellomrom.

Hun mener det ikke er hold i påstandene, og viser til at Russland har skrevet under Svalbardtraktaten, som i alle år har ligget til grunn for kontakten mellom Svalbard og Russland.

– Her oppe ser verden fredelig ut, og jeg tror folk tar det med stor ro. Det er ingen grunn til bekymring, sier Askholt.

Askholt forteller at de lokalt jobber opp mot Justisdepartementet for å bringe ytterligere klarhet i ryktene. Nå vil de ha faktisk informasjon.