Hopp til innhold

TIL har kuttet lønningene med syv millioner

LA MANGA (nrk.no): Om fem uker er Tromsø Idrettslag i gang igjen som eliteserieklubb når Sarpsborg 08 er motstander i seriepremieren. Men mye har skjedd på Alfheim de siste årene.

Svein-Morten Johansen

Sportssjef i TIL, Svein-Morten Johansen, forteller om en annen hverdag når det kommer til lønn og spillerkjøp.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

En helt ny toppledelse har kuttet i budsjettene, sagt opp ansatte og staket ut en ny kurs. Sportssjef Svein-Morten Johansen har nå helt andre rammer å jobbe etter. Og derfor har han sammen med trenerne Steinar Nilsen og Bård Flovik vært nødt til å tenke helt annerledes i jakten på nye spillere inn mot årets sesong.

Tromsø IL har kuttet drastisk i lønningene, og lagt en ny strategi for hvilke spillere de skal hente inn.

Tromsø IL har kuttet drastisk i lønningene, og lagt en ny strategi for hvilke spillere de skal hente inn.

– Det er kanskje greit å minne alle på om at i 2012 så hadde vi et regnskap samlet sett på 22 millioner på lønn til spillerne. I 2015 er det samme budsjettet på 15 millioner. Det er en ganske stor nedgang. Og en tilpasning til den nye hverdagen i norsk fotball, sier Svein-Morten Johansen til NRK over en kopp svart kaffe – bare en langpasning fra Las Lomas-anlegget, TILs og norsk fotballs base på La Manga.

Gikk bevisst etter unge med erfaring

Og en pengebinge til å kjøpe nye spillere hadde heller ikke Johansen etter opprykket i fjor. Derfor valgte TIL en bevisst strategi i sin tilnærming når stallen skulle forsterkes foran gjensynet med eliteserien.

– Vi gikk for unge spillere med erfaring fra spill i eliteserien og 1. divisjon. De vi har hentet debuterte ganske tidlig. Og har også vært gjennom litt tøffe perioder. Og vi tror det også har vært viktig for deres utvikling, sier Johansen – og håper alle fem utvikler seg videre i Tromsø.

– Alle har gjort et meget godt inntrykk så langt. Og er alle aktuelle i en startellever denne sesongen, sier Johansen.

TILs sportssjef Svein-Morten Johansen kommer med sine meninger om de fem nye spillerne i TIL.

TILs sportssjef Svein-Morten Johansen kommer med sine meninger om de fem nye spillerne i TIL.

Ingen på millionlønn

Og ingen av nykommerne er i nærheten av de lønningene TIL opererte med for bare noen få år siden da for eksempel profiler som Sigurd Rushfeldt, Miika Koppinen og Tore Reginiussen alle tjente over to millioner kroner i året.

– Lønnsmessig er nivået nå et helt annet nivå enn det som har vært i både norsk fotball og TIL tidligere, sier sportssjefen.

Eneste spiller med over millionen i årslønn i TIL er Zdenek Ondrasek, som klubben har vært åpen for å selge i vinter.

– Det ser ut til at Zdenek spiller for oss i vårsesongen. Så får vi se hva som skjer til sommeren, sier Johansen.