Hopp til innhold

TIL C i ny nasjonal fotball-liga

Tromsø ILs guttelag skal denne sesongen spille i en nystartet nasjonal-liga. Der skal de spille kamper mot lag fra de andre eliteserieklubbene i Norge.

TIL C

Her er guttene som spiller på guttelaget til Tromsø IL med trener McFarlane.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Laget har spillere som er født i 1999 og 2000. Trener for TIL C, som er klubbens satsings-guttelag, er Calum McFarlane.

Trenere Calum McFarlane og Stian Ryslett

Trenere for guttelaget er britiske Calum McFarlane og Stian Ryslett.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Sammen med Stian Ryslett er britiske McFarlane i ferd med å forberede de unge talentene på hva som venter i sesongens nyskapning – en nasjonal liga for guttelag.

– Jeg tror det er et godt miljø for oss å spille i. Spillerne får et konkurransedyktig og realistisk fotballmiljø nå, hvor de får oppleve hva som forventes av unge for å bli gode fotballspillere, sier McFarlane til NRK.

– Vi har gledet oss i over et år

McFarlane mener ligaen er den rette utviklingsarenaen for klubbens talenter – der de også må takle et større press.

De 16 lagene deles opp i to grupper – der det skal spilles enkel serie med kamper hver helg. De fire beste lagene i hver gruppe går til en slags A-serie – der det blir nye sju kamper og vinneren til slutt er Norges beste guttelag.

– Vi har sett fram til det og snakket om det i over et år nå. Det blir veldig bra med noe nytt. Vi gleder oss til å møte andre motstandere enn de lokale lagene som vi har spilt mot i flere år, sier 15 år gamle Mikael Lange som er en av lederfigurene på TIL C.

– Tror du det vil øke sjansene for at dere kan bli toppspillere en dag?

– Ja, det tror jeg. Vi møter bedre spillere som er på samme satsingsnivå som oss. Det gjør at vi vet hvor nivået ligger i hele Norge, sier Lange.

Mikael Lange

TIL-spiller Mikael Lange ser fram mot å spille i den nasjonale ligaen for guttelag.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– De er svært heldige

Også medspiller Henrik Åsali mener dette vil få en positiv effekt for laget deres.

– Det blir veldig bra og spennende. Det blir store utfordringer for alle på laget, og det vil forhåpentligvis gjøre oss bedre, sier Åsali.

Calum McFarlane har forklart spillerne at de er heldige som får dette kamptilbudet denne sesongen.

– Vi hadde et lagmøte tidligere denne uken hvor jeg pratet med spillerne om hvor heldige de er. De er den første generasjonen som får denne erfaringen i en så ung alder. Jeg tror dette vil skape flere gode unge spillere for Norge, sier McFarlane.

Håper på nasjonal liga

TILs sportssjef Svein-Morten Johansen understreker at prosessene rundt den nasjonale ligaen enda ikke er opp og avgjort.

– Spillerne og laget forbereder seg og håper på en nasjonal liga, men et klubbperspektiv er det viktig å understreke at den formelle prosessen rundt den ligaen ennå er i prosess i de styrende organer i Norsk toppfotball og Norges fotballforbund.

Tromsø ILs guttelag skal denne sesongen spille i en nystartet nasjonal-liga.

TIL-spiller Henrik Åsali mener at dette vil få en positiv effekt for laget. Foto: Gunnar Grindstein/NRK.