Hopp til innhold

Eks-ordfører får ikke studere prosjektledelse – til tross for 33 års erfaring

Han leder eget malerfirma og har vært ordfører i Vadsø. Nå stanger han hodet i veggen hos universitetet, som ikke slipper ham inn på et halvårsstudium – fordi han mangler to fag fra videregående.

Hans-Jacob Bønå

– Hvor mange års realkompetanse skal jeg ha, hvis 33 år ikke er nok? Skal jeg søke igjen når jeg er fylt 60 og har 43 års realkompetanse, spør tidligere ordfører i Vadsø, Hans-Jacob Bønå.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Hans-Jacob Bønå har etablert seg som malermester igjen etter fire år som ordfører i Vadsø. Nå vil han studere prosjektledelse ved UiT Norges arktiske universitet.

At han mangler litt norsk og engelsk fra videregående på 80-tallet, skulle ikke være noe problem:

Man kan nemlig bli tatt opp på grunnlag av realkompetanse. Det kreves minst fem års praksis, ifølge reglene på universitetets egen nettside.

Eks-ordføreren klarer kravet med 28 års margin. Derfor skjønner han ikke hvorfor søknaden havner i en evig runddans på opptakskontoret i Tromsø.

– Jeg har søkt innen fristen, levert fra meg realkompetansevurderinga, bekreftelse fra Brønnøysundregistrene og mesterbrevnemnda om at jeg har to mesterbrev. Så får jeg likevel avslag og beskjed om at jeg ikke kommer inn, sier en oppgitt Bønå.

Bønå opplever også kommunikasjonen med universitetet som vanskelig.

Ulike opptakskrav

Opptaksleder ved UiT, May-Liss Hestnes Mæhlum, forteller at de ikke kan uttale seg om enkeltsaker, men at hvert studium har ulike opptakskrav.

Hun skriver i en e-post at de gjør en vurdering fra fag til fag om hva som skal til for at realkompetanse skal godkjennes.

May-Liss Hestnes Mæhlum

Opptaksleder ved UiT, May-Liss Hestnes Mæhlum, forteller at de gjør en helhetsvurdering av hver enkelt søker.

Foto: Universitetet i Tromsø

– Dersom man er 25 år eller eldre, og ikke har generell studiekompetanse på annen måte, kan man søke opptak på bakgrunn av realkompetanse. Dette er en skjønnsmessig, individuell vurdering.

Likevel er det slik at noen studieprogram har helt spesifikke krav om fag, for å kunne få opptak basert på realkompetanse.

For prosjektlederstudiet kreves det blant annet at man har både norsk og engelsk fra videregående skole.

– Institusjonene kan selv fastsette retningslinjer for dette, og studenten må vurderes til å være faglig kvalifisert. Enkelte studieprogram kan ha fastsatte faglige minimumskrav.

Derfor kan de, til tross for lang erfaring i arbeidslivet, ikke bruke skjønn i vurderingen av søkere som ikke innfrir kravene, forteller Hestnes Mæhlum.

Norges arktiske universitet Alta

Bønå håper inntakskontoret til UiT snur, slik at han får studieplass i Alta.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

– Har ikke studietilbud

Studiet Bønå ønsker seg foregår i Alta, der det tidligere var en egen høyskole. Nå er den en del av UiT.

– Jeg lurer på hvor høyskolen i Finnmark ble av. Den høyskolen som skulle ta seg av Finnmarks befolkning, inklusive meg, den er helt borte. Vi har ikke studietilbud.

Bønå vil ta opp saken med Kunnskapsdepartementet. Ikke bare for sin egen del, men også for andre som har havnet i samme uføre.

– Noen må ta ansvar og sørge for at dette funker, for det må være andre på min alder som sliter med akkurat det samme, sier Bønå.

NRK har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet. Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier studiestedene selv avgjør om søkere over 25 år kan komme inn på grunnlag av realkompetanse.

– Jeg kan ikke overprøve den vurderingen institusjonene gjør på dette, men man har alltid mulighet til å klage hvis man er uenig, svarer Asheim i en e-post til NRK.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier det alltid er synd når noen ikke kommer inn på det studie man ønsker. – Men det er studiestedene selv som vurderer om søkere over 25 år uten generell studiekompetanse kan komme inn på grunnlag av realkompetanse, sier statsråden.

Foto: Fredrik Hagen / Fredrik Hagen

Flere nyheter fra Troms og Finnmark