Tidligere forsvarstopp: – Moskva vurderer situasjonen som farligere enn før

Pensjonert flaggkommandør Jacob Børresen, tror at oppbygging av forsvarsverk nær Norge indikerer at russiske myndigheter mener sjansen for en krise er større enn før.

RFS Severomorsk

Aktivitetsoppbyggingen Russland nå gjør, er også knyttet til åpningen av Nordøstpassasjen. Det mener den pensjonerte flaggkommandøren Jacob Børresen.

Foto: Jon Vaag Eikeland og Georg Austad, Forsvaret

– Det vi ser av øvingsaktivitet og oppbygging av forsvar på russisk side skyldes et ønske om å være rustet defensivt i tilfelle en krise, sier Jacob Børresen.

Torsdag meldte Den russiske nordlåten at de plassert ut det nye Bal-kystmissilsystemet på Sredny-halvøya ved kysten av Barentshavet. Senere ble det også kjent at det har blitt observert uvanlig mange russiske fly utenfor norskekysten.

Den tidligere forsvarstoppen sier Moskva trolig vurderer situasjonen som farligere enn tidligere, og at det er derfor de har rustet opp på grensa til Norge.

– Jeg tenker at vi må se på dette som et mulig faretegn, sier han.

Jacob Børresen.

Jacob Børresen, pensjonert flaggkommandør, mener man må se etter faretegn.

Foto: NRK

Mener Nordøstpassasjen påvirker opprustningen

Børresen mener at en del av aktivitetsoppbyggingen Russland nå gjør, også er knyttet til åpningen av Nordøstpassasjen.

– I sovjettiden var dette et ugjennomtrengelig område, mens i dag kan man angripe Russland fra nord.

– I tillegg krever den nye situasjonen i Nordøstpassasjen oppbemanning fra russisk side for å kunne holde øye med skipstrafikken, dette er folkerettslige forpliktelser de må oppfylle som kyststat.

Norge er tjent med et sterkt forsvar i Russland

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen tror ikke det er noen fare for at de nye missilene som er plassert nær grensa har noen mål i Norge.

– Dette er en demonstrasjon av politisk misnøye med den hensikt å skape debatt internt i Norge som vil påvirke vår sikkerhetspolitikk, sa Diesen.

Selv om den pensjonert flaggkommandøren Jacob Børresen tror det er noen faretegn, stiller han seg bak Diesen når det kommer til akkurat det.

– Det russiske forsvaret er bare en brøkdel av hva det var under sovjettiden, og det som noen kaller opprustning, er etter mitt syn modernisering av svært mye gammelt utstyr.

Han sier at Norge er tjent med at Russland har en troverdig evne til å forsvare seg selv.

– Dette velfungerende forsvaret i Russland, sørger for at det blir en stabil situasjon.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen tror ikke det er noen fare for at de nye missilene som er plassert nær grensa har noen mål i Norge.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK