Hopp til innhold

Tidligere fiskerlagsleder antatt omkommet etter havari

Remi Andre Nilsen (43) fra Hasvik er funnet omkommet etter båthavariet nord for Slettnes i helga. Faren, Reidar Nilsen, er antatt omkommet, men ikke funnet.

"Peik", slik den ble funnet i strandlinja ved Slettnes i Gamvik

Slik ble sjarken «Peik» fra Hasvik funnet. Bildet er tatt ved Slettnes i Gamvik kommune.

Foto: Forsvaret / 330-skvadron

Oppdatering kl.20.00: Søket har blitt avsluttet for i dag, melder Politiet i Finnmark mandag kveld. Leteaksjonen fortsetter tirsdag med hjelp av en luftdrone og en undervannsdrone.

De to var på mot Tanafjorden for å fiske kongekrabbe da havariet skjedde.

Det søkes nå med om lag 40 frivillige mannskap fra Røde Kors, Nordkyn kraftlag og brannvesen samt andre frivillige i strandlinja, i tillegg til politiets mannskaper.

Reidar Nilsen

Reidar Nilsen fra Hasvik ledet Norges Fiskarlag fra 2001 til 2013, og nøt stor respekt for sitt arbeid for næringen. I 2015 ble han utnevnt til æresmedlem i fiskarlaget.

Foto: Jan-Erik Indrestrand / Norges Fiskarlag

Søker fra lufta

Vi har også bistand av Sea King redningshelikopter som søker fra luft i et større område for å identifisere objekter og steder som krever nærmere gjennom søking av personell på bakken, opplyser jourhavende stabssjef Stein Kristian Hansen.

Søket vil pågå så lenge det er lyst og forsvarlig for mannskapene å søke. Det er et utfordrende område å søke i med båt på grunn av grunt farvann og høye bølger, sier han.

Marine Traffic

Dette er ruten «Peik» fulgte fra de forlot Honningsvåg like etter klokken 20:00 lørdag. Den siste registreringen som er gjort i sporingsverktøyet, er natt til søndag klokken 02:38, nord for Slettnes.

Grafikk: Marine Traffic / AIS

Hasvik-ordfører Eva Husby forteller om et tungt døgn i en kommune der de fleste kjenner hverandre. Siden i går formiddag har kommunens psykosoiale team jobbet opp mot de berørte partene.

Vi er et samfunn der fiskeflåten representerer grunnpillaren. Samtidig lever vi i en virkelighet der vi er vant til trusselen om at en slik ulykke kan skje. Likevel, når ulykken skjer, ser vi også hvor uforberedt vi er, sier hun.

Eva Husby

Eva Husby, ordfører Hasvik kommune.

Foto: Jo Hermstad Trondsen / NRK

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran sier fiskerinæringen har mistet en bauta.

Mine varmeste tanker går til de som sitter igjen, og har mistet sine kjære. Dette er bare ufattelig trist. Det er en tragedie først og fremst for familien, men også for hele lokalsamfunnet Hasvik, sier Skjæran.

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran sier fiskerinæringen har mistet en bauta. – Mine varmeste tanker går til de som sitter igjen, og har mistet sine kjære, sier statsråden.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Og fortsetter:

Jeg vil rette en stor takk til alle deltakere i rednings- og leteaksjonen, og til ledelse og ansatte i Hasvik i en tung tid.

– Vondt i hjertet

Reidar Nilsen var leder i Norges Fiskarlag fra 2001 til 2013.

– Reidar ledet organisasjonen i 12 år. Mange av oss samarbeidet tett med ham. Derfor er det spesielt trist å motta meldingen om et slikt forlis, sier leder i Norges Fiskarlag Kåre Heggebø.

Han påpeker den doble tragedien dette er for familien, ettersom det er snakk om far og sønn.

– Du får vondt i hjertet, sier Heggebø.

– Reidar Nilsen deltok senest i november på Fiskarlagets landsmøte og viste nok en gang sitt sterke samfunns- og næringsengasjement da han flere ganger deltok i debatten fra talerstolen under møtet, sier Heggebø.

Uten å kunne si noe om årsaken til forliset, vedgår Heggebø at ulykken understreker hvor farlig fiskeryrket kan være.

– Vi vet at fiskeryrket er det farligste vi har i landet, og dette er bare et nytt bevis på det, sier fiskerlagslederen.

Letemannskap i Gamvik etter båthavariet.

40 frivillige har stilt opp i leteaksjonen etter Reidar Nilsen som fremdeles er savnet etter båthavariet ved Slettnes.

Foto: Erik Brenli / IFinnmark

Æresmedlem

I 2015 ble Nilsen utnevnt til æresmedlem i Norges Fiskarlag.

Under tildelingen ble det pekt på at han alltid har vært et samfunnsengasjert menneske og at han har aldri vært redd for å si sin mening, samtidig som han hadde respekt for andres synspunkt. «Med sitt omgjengelige vesen og raushet vekker han stor tillit, både i fiskernes organisasjoner og i det politiske liv,» sa daværende leder Kjell Ingebrigtsen om sin forgjenger da han ble tildelt organisasjonens høyeste æresbevisning, skriver Norges Fiskarlag.

Friske diskusjoner med Helga

Tana-ordfører Helga Pedersen (Ap) var ung fiskeriminister i perioden 2005 til 2009. Da hadde hun mange møter, og flere friske diskusjoner med daværende fiskarlagsleder Reidar Nilsen.

– Vi var enige om mange ting og vi var uenige om en god del ting. Men vi hadde alltid en ryddig dialog og det var aldri noen tvil om hvor Reidar Nilsen stod.

Helga Pedersen

Helga Pedersen hadde mange friske diskusjoner med Reidar Nilsen da hun var fiskeriminister og han fiskerlagsleder.

Foto: EILIF ASLAKSEN / NRK

Også Pedersen mottar budskapet om forliset med stor sorg.

– I dag går tankene selvfølgelig til Reidar Nilsen sin nærmeste familie og Hasvik, sier Helga Pedersen

Prost, Alta menighet, Øyvind Oksavik

– De fleste her ute kjenner noen av de som er sterkest berørt, sier prost Øyvind Oksavik.

Foto: Jo Hermstad Trondsen / NRK

Åpner Hasvik kirke

Øyvind Oksavik er prost i Alta menighet, og reiste søndag kveld til Hasvik for å bistå. Han understreker viktigheten av at kirka er åpen for de som trenger et sted å møtes.

– Dette er et lite lokalsamfunn. De fleste her ute kjenner noen av de som er sterkest berørt. De kjenner på sorgen og de kjenner på fortvilelsen. Det er naturlig at vi er her og er tilgjengelige, sier han.