Disse har hovedrollen i valgthrilleren i Troms

Den store spenningen i Troms i år går ut på hvem som stikker av med utjevningsmandatet i fylket.

utjevningsmandatene Troms

Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Irene Lange Nordahl (Sp) og Irene Dahl (V) slåss om utjevningsmandatet for Troms.

Foto: NRK

Irene Lange Nordahl og Senterpartiet var det første partiet som ble tildelt utjevningsmandatet fra Troms fylke etter at den første valgdagsmålingen ble kjent mandag kveld

– Det er en fantastisk start på valgkvelden, vi hadde 7,9 prosent oppslutning nasjonalt på den første valgdagsmålingen til NRK, men det er fremdeles tidlig, og alle stemmer skal telles, sa Lange Nordahl, og at det var for tidlig å slippe jubelen løs, hadde hun rett i.

Spennende kveld

Etter at stemmene fra flere kommuner kom inn, tok det nemlig ikke lang tid før Irene Dahl (V) overtok plassen.

– Jeg er fryktelig spent. Det kan se ut til at det blir en lang natt for meg, sier Dahl.

Hun har stor respekt for sin konkurrent, Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

– Man må skille mellom politikk og person, og Torgeir er en hyggelig mann. Vi er enige i miljø og asylbarnpolitikken, så sånn sett er vi like.

Men Dahl tar det ikke så tungt dersom hun ikke skulle få en plass på Stortinget.

– Med Venstre i regjering får vi muligheten til å kjempe om disse sakene uansett om jeg blir med eller ei.

– Matematisk konkurranse

Etter at stemmene fra 19 av 24 kommuners stemmer er ferdigtelt, er det SVs Torgeir Knag Fylkesnes som er inne på tinget som utjevningsmandat. Også han har vært inne og ute av Troms-benken flere ganger i løpet av kvelden.

– Først og fremst bare en matematisk konkurranse vi har. Venstre gjør det vesentlig dårligere enn oss i Troms, her vi er nå har ikke politikken lengre betydning, men det er kun matematiske formler i utjevningsmandatet som teller, sier Fylkesnes.

Han er på valgvake på Circa, og forbedrer seg på en lang natt. Det er mulig det kan gå flere dager før dette blir avgjort.

– Dersom du får plass på Stortinget, hva blir din første oppgave?

– Det vil jeg ikke svare på. Det får vi vente til alt er avgjort før jeg kommenterer.

Gir ikke opp

– Kanskje vet vi ikke hvordan det går før alle stemmene er talt opp. Vi pleier å gjøre det godt i Tromsø, og ryktene vi hører fra de ulike valgkretsene i byen tyder på at vi har oppslutning. Det er veldig vanskelig å se hvor utjevningsmandatene lander, så vi er veldig spente, sier statssekretær Ellen Øseth (SV).

Men også det blå flertallet var et tema på valgvaken til SV.

– Vi har prøvd så godt vi kunne, men det blir en ny regjering, så akkurat nå føles det ikke så bra. Likevel er det ingen grunn til å gi seg, sier Vidar Engen fra Tromsø.

Svs valgvake

God stemning på SVs valgvake.

Foto: Rodmire Taylor-Smith Larsen / NRK

Sikre direktemandat

De fem direkte plassene på Troms-benken på Stortinget har det ikke vært så mye usikkerhet rundt.

Martin Henriksen (Ap), Tove K. Knutsen (Ap), Elisabeth Aspaker (H), Kent Gudmundsen (H) og Øyvind Korsberg (Frp) har vært inne på Stortinget siden de første valgdagsmålingene kom inn.

Også i Finnmark har det vært spenning rundt utjevningsmandatet. Her har Trine Noodt (V) vært inne på utjevningsmandat mesteparten av kvelden, mens Kirsti Bergstø (SV) var inne en kortere periode.

I Finnmark ser det ut som de fire direktemandatene går til Helga Pedersen (Ap), Kåre Simensen (Ap) Frank Bakke-Jensen (H) og Jan H. Fredriksen (Frp).

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se Nordnytt med Sveinung Åsali