Test parforholdet i «psykkelboden»

Torsdag starter sykkelrittet Arctic Race of Norway i Harstad. Arrangementet er et utstillingsvindu for både bedrifter, lag og foreninger, og nå henger også psykiatrien seg på.

Psykkelbod under Arctic Race

Målet med «psykkelboden» er å vise at fysisk aktivitet påvirker psyken.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Ved Viken Senter for psykiatri og sjelesorg i Bardu lages det en «psykkelbod», som skal settes opp på Setermoen når Arctic Race of Norway fortsetter der fredag.

Målet er å vise at fysisk aktivitet påvirker psyken, sier leder for familieavdelingen på senteret, Marit Haugland.

– Det er forsket mye på hva fysisk aktivitet kan gjøre med psyken. For eksempel kan man komme seg raskere ut av en depresjon hvis man samtidig driver med fysisk aktivitet. Vi får mange tilbakemeldinger på at fysisk aktivitet har hjulpet dem, forteller Haugland.

Viken Senter for psykiatri og sjelesorg er en stor arbeidsplass i Bardu, med nesten 60 ansatte. Senteret har 37 pasientplasser, og det legges mye vekt på å bruke naturen aktivt i behandlingen.

Kan teste parforholdet på tandemsykkel

– Det var trivselskomiteen vår som sendte en oppfordring om at vi burde gjøre noe under Arctic Race of Norway. Da dukket ideen om å mikse sykkel og psyke, som ble til psykkel. Sånn får vi vist fram det positive rundt fysisk og psykisk helse, sier direktør ved Viken Senter, Jon Henrik Wien.

Inne i «psykkelboden» kan du blant annet sjekke formen på en treningssykkel og du kan få testet kommunikasjonen i parforholdet på en tandemsykkel.

– Det blir veldig tydelig når man må sette seg på en tandemsykkel, for eksempel hvem skal styre og hvem skal sitte bak. En liten artig ting for å få fokus på familiebehandling, sier Marit Haugland.

Hør radioreportasje om «psykkelboden» her: