Terroren påvirker ikke partivalget

Terroren i forrige måned påvirker i liten grad hvilke partier velgerne i Troms og Finnmark vil stemme på.

Montasje

Montasje.

Foto: Scanpix

Ei meningsmåling som InFact har gjort for NRK Troms og Finnmark, viser at rundt 80 prosent av velgerne ikke er påvirka av terroren mot regjeringskvartalet og Utøya den 22. juli.

2500 personer er spurt i de to fylkene i denne undersøkelsen.

Rundt 10 prosent av de spurte i de to fylkene sier de er blitt påvirka av terroren når de skal stemme ved kommunevalget, mens knapt 10 prosent svarer «vet ikke».

– Disse tallene for Troms og Finnmark samsvarer godt med resultater fra målinger andre steder i landet, sier forsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo.

Tabell terrormaling Troms

Troms

 

Mann

Kvinne

Total

Total

 

100%

100%

100%

Påvirker terroraksjonene i Oslo og på Utøya ditt partivalg?

Ja

10,1%

11,4%

10,7%

 

Nei

83,4%

79,4%

81,4%

 

Vet ikke

6,5%

9,3%

7,9%

Tabell terrormaling Finnmark

Finnmark

 

Mann

Kvinne

Total

Total

 

100%

100%

100%

Påvirker terroraksjonene i Oslo og på Utøya ditt partivalg?

Ja

10,1%

8,9%

9,5%

 

Nei

81,6%

80,0%

80,8%

 

Vet ikke

8,3%

11,1%

9,7%


– Ap mobiliserer hjemmesitterne

Men rundt en av ti velgere er blitt påvirket. Blant dem som vil stemme Arbeiderpartiet sier 15 prosent av de er påvirket av terroren.

En tredjedel av velgerne til partiet Rødt i Finnmark sier at terroren har påvirket deres valg av partiliste. I Tromsø er tallet 14 prosent for Rødt.

Velgere som stemmer Høyre, Venstre, Senterpartiet sier de i liten grad er blitt påvirket når de skal velge lister ved kommunevalget. I Fremskrittspartiet svarer rundt 10 prosent ja på dette spørsmålet.

Bernt Aardal, valgforsker

Valgforsker, Bernt Aardal, sier tendensen lengst nord er den samme som ellers i landet. Valg av parti påvirkes ikke av terroren 22. juli.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

– Arbeiderpartiet har notert framgang på en del målinger. Men det er i liten grad velgere som har stemt andre partier ved siste valg. Arbeiderpartiet har mobilisert hjemmesittere, sier Aardal.

SP-velgere minst påvirket

Senterpartiet er det partiet der deres velgere er minst påvirket. Bare halvannen prosent av velgerne deres i Troms sier de er blitt påvirket av terror ved valg av partilister.

– Det skyldes at våre velgere stemmer Senterpartiet blant annet på grunn av EU-sida og distriktspolitikken, sier Sandra Borch, nummer to på fylkesvalglista i Troms.

Bernt Aardal sier det ofte skal mye til før noen skifter parti.

– Det blir spennende å se hva valgkampen de neste ukene kan føre til av endringer, sier han.