Hopp til innhold

Kommunen leier eget koronahotell – tar kampen om pengene senere

Millionene ruller ut av kommunekassene, og ingen vet sikkert hva de får dekket av staten. Men bekymringer om pengene får vente, sier rådmannen i Vadsø. Nå kommer helse først.

Vadsø Fjordhotell

VENTER: Vadsø Fjordhotell står klart til å ta imot eventuelle koronapasienter i byen.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Vadsø har blant annet leid et helt hotell som nå står klart. Kommunen vil kunne ta imot koronasmittede på trygg avstand fra andre sårbare pasienter på helsesenteret.

Men helseberedskap og smittevern koster penger. Og reduserte skatteinntekter og økte sosiale utgifter kommer i tillegg. Selv for en liten kommune som Vadsø, med snaut 6000 innbyggere, er det snakk om 3 millioner i tap hver måned.

Av statens økonomiske hjelpepakke til kommunene på 3,75 milliarder kroner, får Vadsø om lag 4 millioner kroner.

Pengene strekker ikke til dersom koronatiltakene varer lenge.

Håper å få dekket alt

– 12. mars var for de aller fleste kommuner en dato da det aller meste av driften ble kastet om på, sier rådmann i Vadsø Jens Betsi.

Han jobber i et nærmest tomt rådhus i sentrum av byen. De fleste ansatte er på hjemmekontor. Skoler, barnehager, kinoer og basseng er stengt. Koronakrisen har snudd opp ned på driften av hele kommunen.

Rådmannen håper kommunene få dekket de utgiftene korona-utbruddet har kostet. Men han frykter at det blir en tøff kamp om de statlige pengene når regnskapet skal gjøres opp i ettertid.

Jens Betsi

Rådmann Jens Betsi i Vadsø.

Foto: Sidsel Vik / NRK

– Jeg har vært såpass lenge i gamet at jeg vet at det uansett blir et regnestykke som blir diskutert, for å si det forsiktig, når vi kommer så langt. Det er viktig at vi som kommune kan legitimere utgiftene vi har hatt. Så får staten til syvende og sist ta stilling til dem, sier Betsi.

– Men jeg fester lit til at staten tar det ansvaret de har sagt at de skal ta.

KS: Har blitt bedre

Sist uke vedtok Stortinget at kommunene skal kompenseres for virkningen av inntektsbortfall og kostnadsøkningen. Hva dette betyr i praksis er uklart.

Bjørn Arild Gram, styreleder kommunesektorens organisasjon KS, har ønsket klarere løfter.

– Vi har ønsket tydeligere forsikringer fra storting og regjering om at man får dekket alle relevante kostnader. Det har aldri helt eksplisitt blitt bekreftet, men vi har fått en tydeligere lovnad om det nå, sier Gram, og viser til STortingets siste vedtak.

– For en uke siden sto det at kommunene skulle bli kompensert for urimelige virkninger av inntektsbortfall og kostnadsøkninger. I det siste vedtaket står det at vi skal kompenseres for virkningen av inntektsbortfall og kostnadsøkninger, sier Gram.

Flere milliarder

Et flertall på Stortinget er i hvert fall enige om at krisepakken til kommune ikke er tilstrekkelig.

– Det er dessverre ingen tvil om at vi kommer til å trenge flere milliarder for å kunne klare den økonomiske siden ved dette. Vi forventer at det blir fulgt opp i revidert nasjonalbudsjett i mai, sier Arbeiderpartiets Hadia Tajik.

Bjørn Arild Gram sier han håper det ikke blir kamp om pengene når samfunnet skal tilbake til normalen

– Norge har store økonomiske ressurser som det er naturlig at man bruker litt av når man står oppe i en sånn krise. Det er helt avgjørende at vi er trygge på kommuneøkonomien og at det blir finansiert skikkelig fra nasjonale myndigheter.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark