Jente (17) funnet død – to menn siktet

En 17 år gammel jente ble funnet død i en leilighet i Tromsø sent tirsdag kveld. To menn i 20-årene er siktet, mistenkt for å ha hensatt en person i hjelpeløs tilstand.

Seksjonsleder ved etterforskningsseksjonen ved Troms politidistrikt Lene Fabek.

– De som vet at de har vært på dette stedet, og det vet vi at noen flere har, må ta kontakt med politiet, sier etterforskningsleder Lene Fabek.

Foto: Petter Strøm/NRK

Torsdag ettermiddag ble de to mennene varetektsfengsla i full isolasjon i en uke. Påtalemyndigheten hadde bedt om to uker i varetekt. Politiadvokat Gøril Lund sier kjennelsen fra Nord-Troms tingrett ikke blir anket.

– Vi får i stedet be om forlenget varetektsfengsling dersom vi mener vi trenger det, sier hun til NRK.

Politiet i Tromsø har foretatt flere avhør etter at en 17 år gammel jente ble funnet død i Tromsø sentrum tirsdag kveld. Politiet etterforsker dødsfallet som mistenkelig.

Politiet ble varslet ved 23-tiden tirsdag kveld. Jenta ble funnet på en privat adresse i sentrum av byen.

Det er funn på åstedet som gir politiet grunn til å etterforske om noen kan ha bidratt til jentas død. To menn i 20-årene er siktet, mistenkt for å ha satt en person i hjelpeløs tilstand.

Det betyr at man må ha gjort noe aktivt for at en person kommer i en hjelpeløs tilstand, forklarer seksjonsleder ved etterforskningsseksjonen ved Troms politidistrikt, Lene Fabek, som leder etterforskningen.

– De to har vært på stedet i alle fall forut for dødsfallet. Men vi har fått opplysninger om at det også har vært flere på stedet. De personene ønsker vi kontakt med.

Tromsø med Tromsøbrua og Ishavskatedralen.

Politiet vil utføre en rundspørring i området rundt åstedet i Tromsø sentrum torsdag. Kriminalteknikere jobber fortsatt på stedet.

Foto: Bernt Olsen/NRK

20-åringene er kjent for politiet

Siktelsen av de to, og grunnlaget for den, vurderes fortløpende av politiet.

De to siktede er fra før av kjent for politiet. De har begge fått oppnevnt forsvarere.

Advokat Helen Jenssen er en av dem. Klienten hennes erkjenner ikke straffskyld.

– Men han ønsker å gi politiet arbeidsro, og har sagt seg villig til å tilbringe én uke i varetekt med brev- og besøksforbud, sier Jenssen.

Den andre mannens forsvarer, Ulf E. Hansen, sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

– Han stiller seg avvisende til siktelsen og erkjenner ikke straffskyld. Han redegjort for det han kan redegjøre for i denne saken og erkjenner ikke noe, sier Hansen til NRK.

Klienten hans har motsatt seg varetektsfengsling. Hansen vil videre ikke fortelle hva hans klient har forklart i politiavhør.

– Han har forklart seg etter beste evne i to avhør, og vil bidra til å oppklare dette, avslutter forsvareren.

Politiet sier hendelsesforløpet foreløpig er uklart, og de etterforsker bredt. Den foreløpige obduksjonsrapporten av den 17 år gamle jenta gir ingen klare årsaksforhold.

– Vi kan ikke si med sikkerhet hva som har ført til dødsfallet, men har flere teorier. En av de tingene vi undersøker er om dette er et narkotikarelatert dødsfall, sier Fabek.

En 17 år gammel jente ble funnet død i en leilighet i Tromsø sent tirsdag kveld. To menn i 20-årene er siktet, mistenkt for å ha hensatt en person i hjelpeløs tilstand.

To menn i 20-årene er siktet, mistenkt for å ha hensatt en person i hjelpeløs tilstand. De to skal ha hatt en relasjon til den 17 år gamle jenta fra tidligere.

Ber om opplysninger fra sosiale medier

Politiet er kjent med at det skal ligge bilder eller video på sosiale medier fra åstedet, som kan inneholde opplysninger om hva som har skjedd.

– De opplysningene ønsker vi skal komme til oss. Dersom noen sitter på opplysninger fra Snapchat eller fra andre sosiale medier, ber vi om at de kommer med dette til politiet, sier etterforskningslederen.

Politiet vet også at det har vært personer på åstedet som de ennå ikke har fått kontakt med. Personer som har vært på stedet der hun ble funnet, eller vært sammen med henne, bes derfor om å ta kontakt med politiet.

Den øvre strafferammen, for å ha hensatt en person i hjelpeløs tilstand (Straffeloven §288), er tre år.

Politihuset i Tromsø

Politiet etterforsker et mistenkelig dødsfall i Tromsø sentrum, etter at en tenåringsjente ble funnet omkommet tirsdag.

Foto: Rune Andreassen / NRK