Hopp til innhold

Tenåring til sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt – Alle snakker om det

I krydderhylla på dagligvarebutikken finnes det et stoff som kan brukes som rusmiddel. Nå roper rektoren på Bardu ungdomsskole varsko, etter at en tenåring i regionen måtte til sykehus med muskatforgiftning.

Muskatnøtt

TIL SYKEHUS: EN tenåring i Midt-Troms endte på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt.

Foto: Torkil Stoltz / NRK

– Dette er alvorlig fordi det er en rus som kan gi hallusinasjoner. Rusen kan vare i flere dager, og dersom dette brukes i sammenheng med alkohol blir det ekstra alvorlig, sier rektor Tor Eriksen.

For en ukes tid siden hadde han ikke hørt at muskatnøtt kunne brukes som rusmiddel. Da ble han varslet av forebyggende enhet i Midt-Troms lensmannsdistrikt om at muskatnøtt hadde vært brukt i ungdomsmiljøet, og et en tenåring havnet på sykehus med muskatforgiftning.

Nå innkaller rektoren og politiet inn til et stort foreldremøte, der alle ungdomsskoler og videregående skoler er invitert til å delta.

Tor Eriksen

TAR TAK: Rektor på Bardu ungdomsskole, Tor Eriksen, ønsker å forebygge fortest mulig, slik at de ikke får flere uheldige hendelser med muskatnøtt.

Foto: Torkil Stoltz / NRK

– Vi ønsker å være en tydelig MOT-kommune, og tar derfor tak i dette med én gang. Vi har ingen ungdommer å miste. Nå er det vår jobb som voksne å veilede ungdommen på rett spor, sier Eriksen.

– Alle snakker om det

Ifølge ruskontakt Barbro Vang i Midt-Troms lensmannsdistrikt var det noen foresatte i området som varslet politiet om hendelsen der en tenåring ble sendt til sykehus. Ungdommen skal ha blitt utskrevet etter kort tid.

– Vi har foreløpig ikke vært i kontakt med ungdommen sjøl eller vedkommendes foresatte, men vi skal i dialog med dem. Denne saken viser at fenomener man ser på større steder, også kommer til bygda. Det har vi blant annet sett når det gjelder planlagt slåssing. Dette har eksistert lenge i ungdomsmiljøer sørpå. Så fikk vi det i Tromsø, og nå har vi også hatt noen tilfeller her, sier hun.

Eirik Haugland Elvenes, Tiril Walnum, Maria Elise Moeng Sagen og Mari Bones Nyhus i elevrådet på Bardu ungdomsskole har alle sammen hørt om folk som bruker muskatnøtt som rusmiddel. De synes det er skremmende.

– Man blir ikke seg sjøl, og man kan gjøre ting man ellers ikke ville ha gjort, sier de.

Elevrådet sier de fikk høre om dette spesielle rusmiddelet for en uke siden.

– Alle snakker om det, men det er bra at det blir tatt tak i tidlig. Noen steder omtales det som en trend, men det blir feil. Det er ikke noe som er kult med dette, sier elevene, som understreker at det ikke er noen i deres nære vennekrets som har brukt stoffet.

Elevrådet Bardu ungdomsskole

IKKE KULT: Eirik Haugland Elvenes, Tiril Walnum, Mari Bones Nyhus og Maria Elise Moeng Sagen i elevrådet på Bardu ungdomsskole har hørt om ungdom som har ruset seg på muskatnøtt, men synes ikke det er kult.

Foto: Torkil Stoltz / NRK

Ny problemstilling i Bardu

På landsbasis er ikke bruk av muskatnøtt et nytt fenomen. Flere ganger tidligere har det vært perioder der dette har vært i vinden ulike steder i landet.

I en femårsperiode på 2000-tallet fikk Giftinformasjonen omtrent 50 henvendelser om akutte og kroniske inntak av muskatnøtt hos mennesker. De fleste henvendelsene gjaldt tenåringer og unge voksne. Nå kan det tyde på at muskat er tilbake i enkelte ungdomsmiljøer.

Politiet i Midt-Troms har ikke tidligere hørt om ungdom som har ruset seg på muskatnøtt.

– At vi nå registrerer dette bekymrer oss. Muskatnøtt er giftig og kan være svært skadelig. Derfor ønsker vi å informere om skadevirkninger og å forebygge, slik at dette ikke skjer igjen, sier John-Kåre Granheim i politiet.

Ifølge kommunikasjonsavdelingen til Kripos føres det ingen statistikk over bruken av muskatnøtt som rusmiddel, siden dette er et lovlig produkt.

John-Kåre Granheim

NYTT I BARDU: John-Kåre Granheim i politiet forteller at de ikke har hørt om ungdom i deres region som ruser seg på muskatnøtt tidligere.

Foto: Torkil Stoltz / NRK

Hallusinasjoner og angst

Lene Solheim Jacobsen er seniorrådgiver på Giftinformasjonen. Hun sier at det som er farlig med muskatnøtt er at man kan få en forgiftning som trenger å bli behandlet på sykehus. Effekten av muskatnøtt kan minne om amfetaminlignende stoffer.

– Man kan få hallusinasjoner og sterk angst. Man kan gjøre unormale ting, få høyt blodtrykk og rask hjerterytme som trenger behandling. Man kan bli sløv og trøtt og sove tungt, og trenge overvåking på sykehus på grunn av det.

Hun sier det er viktig å kontakte lege dersom man ser at ungdom oppfører seg unormalt eller virker forvirret og påvirket.

– Generelt så er det jo veldig uheldig å prøve seg fram med rusmidler. Ofte vet man ikke hva man får og man har ikke evne til å forutsi hvilken effekt man får. Det er dessverre sånn at mange tør å prøve mye de ikke vet resultatet av.

Elin Strand er leder i barnevernstjenesten i Bardu. Hun kan ikke kommentere hvorvidt det er kommet bekymringsmeldinger om akkurat dette temaet.

– Bruk av muskatnøtt er en ny problemstilling for oss, som vi ikke har hørt om tidligere. Barnevernstjenesten bidrar gjerne med råd og veiledning til foreldre, og har et godt samarbeid med helsesektoren og politiet, sier hun.