Telle om luftambulanse-saken: – Jeg kunne gjort ting annerledes

Styreleder i Helse Nord tar selvkritikk for tvil som har oppstått rundt hennes rolle. – Det er ting jeg kunne håndtert annerledes, sier Marianne Telle til NRK – men avviser at hun har hatt noen dobbeltrolle.

Marianne Telle, styreleder i Helse Nord

Styreleder i Helse Nord, Marianne Telle, mener hun har opptrådt redelig. Men sier hun kunne gjort ting annerledes.

Foto: Eric Kama Steinberg / NRK

– Ja, det er definitivt elementer jeg kunne gjort annerledes.

– På hvilken måte?

– Jeg har lært veldig mye når det gjelder det å ha ting skriftlig og tydeliggjort, og å sørge for at man ikke kan mistenkes for interessekonflikter, også om man selv opplever at det ikke er til stede.

Onsdag ble det klart at Bedriftskompetanse, hvor Telle er administrerende direktør, og Babcock, som har fått anbud om å ta over luftambulansetjenesten, avslutter arbeidet etter diskusjoner om inhabilitet.

Avtalen rundt rekruttering av piloter har vært omdiskutert.

– Jeg mener at jeg i utgangspunktet ikke har noen dobbeltrolle. Vi hadde et oppdrag for Babcock i en periode før de skulle inn i en kontrakt. Oppdraget Bedriftskompetanse skulle gjennomføre skulle være avsluttet før man gikk i tjenesten for luftambulansen.

– Men vi er blitt enige om å avslutte avtalen, og bakgrunnen for det er at jeg har valgt å melde meg inhabil som følge av situasjonen som har oppstått.

Trekker seg ikke

Marianne Telle som også er styreleder i helseforetaket Helse Nord. Samarbeidet med Babcock gjennom hennes rolle i Bedriftskompetanse har vekket sterke reaksjoner. Og flere politikere mener Marianne Telle må gå av.

– Det har jeg registrert.

– Kommer du til å gjøre det?

– Jeg mener jeg har opptrådt redelig og har rent mel i posen, og at jeg kan sees etter i kortene.

Telle sier at hun har fått med seg all kritikken som er kommet mot henne.

– Det er ikke sånn som jeg koser meg med, men det er realiteten og det må jeg forholde meg til.

– Ikke bakgrunnen for at flyene står på bakken

Helseminister Bent Høie sa senest i spørretimen på Stortinget onsdag at det er en krevende situasjon i luftambulansetjenesten.

Som styreleder i Helse Nord skal Marianne Telle tenke pasientens beste, og hun sier hun forstår bekymringene rundt det som har oppstått i luftambulansetjenesten.

– Det er det ikke tvil om, den bekymringen deler vi alle sammen.

Men Telle føler hun ikke har noe ansvar for situasjonen som har oppstått.

– Nei, det er ikke det som er bakgrunnen for at flyene står på bakken. Det har oppstått en situasjon mellom ulike aktører, og når jeg da har en forretningsmessig relasjon til en av aktørene så er det vesentlig at jeg sørger for at den relasjonen ikke farger bildet.

Opplyste ikke om avtale

Luftambulansetjenesten har tidligere uttalt at de ikke har sjekket Telles habilitet. Hun forteller til NRK at det ble sjekket i etterkant av at det kom inn en klage fra Lufttransport.

Telle sier at hun også i forkant ba om en vurdering om hvorvidt hun burde sjekke habiliteten sin. Om det som ble gjort da sier hun dette:

– Ved at jeg da ikke er part, ikke har innsyn, er jeg heller ikke inhabil.

– Burde du selv opplyst Luftambulansetjenesten at du hadde inngått en avtale med Babcock før vurderingen av anbudene startet?

– Med utgangspunkt i at jeg ikke hadde noen innflytelse på anbudet, og at dette skulle utføres før Babcock gikk i tjeneste for luftambulansen, så anså jeg ikke det.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Oda Viken

Få med deg Nordnytt med Oda Viken