Telenor håper å rette fiberbruddet i løpet av natta

Uvær kan ha vært årsaken til det doble bruddet på fiberkabelen som isolerer Båtsfjord og Berlevåg kommune. Telenor jobber nå på spreng for å få reparert bruddet.

Båtsfjord i mørketida

Her i Båtsfjord er innbyggerne isolert fra omverden uten telefonnett, mobilnett og internett. Til sammen er 3500 innbyggere i kommunene Båtsfjord og Berlevåg rammet av et fiberkabelbruddet.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Vi har hatt mannskaper som har jobbet på spreng siden bruddet ble registrert natt til i går, og har fått lokalisert bruddet i sjøkabelen, forteller kommunikasjonssjef hos Telenor, Caroline Lunde.

Det doble fiberbruddet på sjøkabelen til Båtsfjord og Berlevåg kommune har gjort at rundt 3500 innbyggere har vært helt uten internett og telefonforbindelse siden tidlig tirsdag morgen.

Uvær har stoppet reparasjon

En kabelbåt forsøkte i går å reparere fiberkabelen, men det var ikke mulig på grunn av været.

– På grunn av været måtte kabelbåten snu i går, men vi skal gjøre et nytt forsøk i dag. Vi gjør alt vi kan for å rette feilen så fort som overhodet mulig, forteller Lunde.

Uvær kan ha vært årsaken til fiberbruddet ifølge Telenor som enda ikke kan gi et konkret tidspunkt for når de to isolerte kommunene vil få både telefonnett og internett tilbake.

– Været har vært utfordrende, og kabelbåten må ha litt mer ro i sjøen for å kunne operere og rette feilen i sjøkabelen, sier kommunkasjonssjefen.

Nå blåser det mellom frisk bris og liten kuling fra øst, men det vil endre seg utover dagen.

– Vinden dreier etter hvert sørvest og det blir mindre vind. Det kan likevel bli frisk bris fra sørvest, forteller statsmeteorolog Justyna Wodziczko.

Kart

Store deler av Varangerhalvøya er isolert etter fiberkabelbruddet som har ført til at innbyggerne Båtsfjord kommune og Berlevåg kommune er helt uten kommunikasjon.

Kystradioen nede

Også deler av Telenors kystradio er nede i området utenfor kysten til Båtsfjord og Berlevåg, men det er ikke meldt om alvorlige hendelser i forbindelse med dette.

– Det er klart at dette har en konsekvens for sikkerheten for mannskapet som er ute på sjøen. Vi oppfordrer alle som skal ut på havet å ta hensyn til at kanalen ikke er oppe og går og fungerer som den skal, sier kommunikasjonssjef Lunde.

Tirsdag kveld forespurte Telenor hjelp fra Forsvaret, Kystvakta, Kystverket og Redningsselskapet til å lytte på maritime nødsignaler i deler av de utsatte områdene.

Befolkningen ved godt mot

Politiet har opprettholdt ekstra beredskap i de to områdene siden kabelbruddet tirsdag.

Hverken de eller Telenor har fått meldinger om alvorlige hendelser i løpet av natten og morgenen i dag.

Likevel betegner både politiet og Telenor situasjonen som alvorlig.

– Det er klart at det er vanskelig å være uten telefon, mobilnett og internett i 2017. Vi er blitt avhengig av det, sier Lunde.

Befolkningen i Båtsfjord som NRK har snakket med sier de er ved godt mot, og ting går delvis som normalt.

– Men vi håper at vi får lønnen i morgen, sier en NRK har snakket med.

Politiet oppfordrer folk i de to isolerte kommunene å henvende seg til Berlevåg lensmannskontor eller Båtsfjord politistasjon om de trenger hjelp.

Nyheter fra Troms og Finnmark