Hopp til innhold

Teknologisk revolusjon truer arbeidsplassene

– Vi må omstille oss, sier Finnmarks nye NHO-direktør. Målfrid Baik mener man skal fokusere på mulighetene den teknologiske utviklingen fører med seg.

Robotkirurg

Snart kan intelligente kirurgiroboter, som ligner på denne prototypen fra UiO, innta plassen blant koseroboter og roboter som frakter medisinsk utstyr på sykehus. Teknologien endrer stadig arbeidsplassene våre.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Teknologien forandrer jobbene våre kjappere enn noen gang før. Mange mener vi står overfor en ny industriell revolusjon, at utviklingen nå går så raskt at mange jobber vil forsvinne.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) tar prognosene på alvor. I dag går startskuddet for NHOs årskonferanse «Det nye arbeidslivet».

Målfrid Baik

Målfrid Baik er regiondirektør i NHO Finnmark.

Foto: Sunniva Sollied Møller / nrk

– Den teknologiske utviklingen foregår kontinuerlig og raskere enn man tror. Derfor er det viktig å ha blikket rettet mot fremtiden, sier Målfrid Baik.

Etter en omfattende karriere i næringslivet i Nord-Norge, startet Baik i ny jobb som regiondirektør for NHO Finnmark 1. januar. Første uka deltar hun på flere konferanser i Oslo.

Fremtiden trenger dagens unge

Teknologiendringer vil berøre alle sektorer og yrker, men det er særlig jobber uten krav til formell utdanning forskerne mener vil bli erstattet av teknologi.

Målfrid Baik er ikke bekymret for utdanningsnivået i verken Finnmark eller Norge. Hun påpeker at NHO har et løpende samarbeid med både utdanningsinstitusjoner og LO:

– Det er snakk om fremtidens arbeidskraft. Derfor er det utrolig viktig av dagens unge får riktig veiledning, informasjon og inspirasjon til å utdanningsvalg som vil gagne fremtids-Norge.

Elever på grunnskolen

I Norge har 1 130 197 personer kun grunnskole som høyeste fullførte utdanning (2014).

Foto: Frank May / NTB scanpix

Når Baik snakker om utdanningsvalg, er det ikke bare høyere utdanning hun tenker på:

– Vi må bli flinkere til å fronte fagutdanningene. Fagarbeidere er en viktig drivkraft.

Fokuserer på mulighetene

Statistisk sentralbyrå anslår at vi i 2030 vil ha et overskudd på 147 000 personer med fullført grunnskole som høyeste utdannelse. Uten omstillinger kan mange personer falle utenfor fremtidens arbeidsmarked.

Den nyansatte regiondirektøren i NHO velger imidlertid å fokusere på mulighetene:

– Den teknologiske utviklingen gir også store muligheter, og vi må tilrettelegge for verdiskaping og nye arbeidsplasser. Utviklingen vil gå sin gang enten vi vil det eller ikke. Hvis vi ikke er med på den, vil vi i verste fall ikke klare å realisere det potensialet vi har i Finnmark og i Norge, mener Baik.

Paro
Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Behov for ny kompetanse

I årene som kommer vil arbeidslivet i økende grad bli preget av digitalisering og automatisering.

Rødbanken Sparebank 1 Nord-Norge

Sparebank 1 Nord-Norge, også kalt Rødbanken i Tromsø.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Sparebank 1 Nord-Norge tar i disse dager farvel med 150 ansatte som har søkt om å få sluttpakke. Behovet for bankfunksjonærer er ikke hva det en gang var. Roboter har overtatt mange av oppgavene.

– Vi er glad for at så mange har valgt å ta sluttpakke. Måten folk nå bruker våre tjenester på, gjør at vi trenger å bli færre medarbeidere i konsernet, poengterer Geir Håvard Hanssen, kommunikasjonssjef i Sparebank 1 Nord-Norge.

– Samtidig har vi behov for ny kompetanse. Nå får vi muligheten til å rekruttere inn ny kompetanse på de områdene hvor det trengs.