Hopp til innhold

Tatt av skred: – Jeg fikk panikk da jeg kjørte meg fast, det var en skremmende opplevelse

Asbjørn Hanssen var en av to bilister som ble tatt av skredet på Skjervøy lørdag. I ettertid har den skremmende opplevelsen gitt lite nattesøvn.

Asbjørn Hanssen

Asbjørn Hanssen var spent på om bilen hans kom helberget fra hendelsen. - Den er heldigvis hel, konstaterer han.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Jeg visste ikke hva som kom ned. Det var mørkt og svart, og jeg tenkte at her må jeg være rask, sier Asbjørn Hanssen fra Skjervøy.

Det kom store mengder nysnø i Nord-Troms i helgen, og fra Gjøvarden på Skjervøy gikk det lørdag et snøskred som traff to biler. Den bratte fjellsiden har vært fryktet av mange, til tross for at det ikke har gått skred der på 15 år.

– Jeg skulle ut og se til båten, men da jeg kjørte utover fylkesvei 866 så jeg at det var et skikkelig uvær med mye vind og enormt med snø. Jeg så jo at det begynte å sige ned snø, så jeg tenkte at her må jeg være rask, forteller Hanssen.

NRK møter han når han er tilbake på rasstedet. Veien er akkurat blitt åpnet, og han har fått to dager til å tenke over den skremmende hendelsen som kunne fått fatale følger.

– Plutselig var jeg i skredet. Jeg visste at det var farlig, så jeg kom meg ut av bilen og sprang tilbake 100–150 meter til bommen jeg nylig passerte, forklarer han.

Ved 13-tida i dag ble fylkesvei 866 til Skjervøy åpna, etter å ha vært stengt på grunn av snøskred og fare for skred siden lørdag. 
En av de to sjåførene som kjørte inn i raset fikk panikk og løp ut av området i frykt for at nye snømengder skulle komme ned fjellsiden.

– Det ble ei dårlig natt

Men idet han var framme ved bommen, ser han en annen bil komme kjørende fra den andre siden. Også han setter seg fast i skredet.

Hanssen løper tilbake til skredområdet, og får med seg personen ut av raset.

Heldigvis gikk det bra med dem begge.

– Det ble ei dårlig natt, konstaterer han.

Han har tenkt mye på hvordan det kunne gått.

– Jeg vet jo hvor farlig det er i dette området. Jeg fikk rett og slett panikk når jeg kjørte meg fast, det var en skremmende opplevelse. Jeg skulle kanskje ikke ha gått tilbake, men så gjorde jeg det, sier Hanssen.

– Jeg overlevde. Men når jeg tenker tilbake på det som skjedde i Lyngen for noen år siden, så var det mange tanker og reaksjoner etterpå.

Eivind Steinsvik

Brøytebilsjåfør Eivind Steinsvik forteller at det gikk to skred fra Gjøvarden lørdag. Det siste gikk etter at veien var stengt av.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Engstelig for skred

Et helikopter fra Statens vegvesen var oppe i fjellsiden i Gjøvarden og fjernet løssnø som kunne være en risiko for trafikantene. De konstaterte at snøen hadde stabilisert seg.

Brøytebilsjåfør Eivind Steinsvik kjører denne strekningen daglig. Han var mandag i rasområdet for å få ryddet unna snømassene og få åpnet veien igjen.

– Jeg tenker på det hver bidige dag. Jeg er engstelig, sier Steinsvik om rasfaren fra Gjøvarden.

– Men det har ikke vært denne mengden snø på vintrene de siste årene. Det er nok derfor det ikke har gått skred tidligere, tror han.

Skredet sperret den eneste innfartsåren til Skjervøy. Det skapte lange køer og mye venting for trailere og personbiler som både skulle til og fra øysamfunnet.

Se hvordan skredet raser nedover fjellsiden

Utløser skred på Arnøya i Nord-Troms.