Hopp til innhold

– Det er skummelt og ekkelt

Rabiesutbruddet er et stort samtaleemne, spesielt blant hundeeiere i Longyearbyen.

Rabies på Svalbard

Margit Dyrland (til høyre) med huskyen Ravna. Til venstre - et av flere rabiessmittede reinsdyr på øygruppa.

Foto: Sysselmannen/Privat

– Vi syns det er skummelt og ekkelt og tenke på rabiesfaren, men alle hunder er vaksinert. Ironisk nok er de bedre beskyttet enn oss, sier Margit Dyrland, leder for Longyearbyen hundeklubb.

I dag ble det kjent at de tre døde dyrene som ble funnet ved den polske forskningsstasjonen i Hornsund sør på Spitsbergen var smittet av rabies.

Forskningsstasjonen ligger rundt 140 kilometer sør for Longyearbyen. Dette betyr at rabiessmitten har spredt seg over et stort område.

Sysselmannen forteller fredag kveld at de vurderer fortløpende om polititjenestemenn skal skyte rever i eller ved Longyearbyen.

Samme smittestamme

Resultatene fra veterinærinstituttet tyder på at dyrene er smittet av den samme rabiesstammen som dyrene som er funnet i nærheten av Longyearbyen, og reven som ble drept på øya Hopen i januar.

Dermed er seks rein og en rev påvist smittet i det første rabiesutbruddet på Svalbard på 30 år.

Hundeeiere i Longyearbyen har fått strenge restriksjoner etter at det første smittede dyret ble kjent.

– Vi kan trene hundene og kjøre spann, men det er visse restriksjoner. Blant annet kan ikke hundene stå ute uten tilsyn, og det er vanskeligere å at med hundene på hyttetur. Mange av polarhundene står ute til vanlig, sier Dyrland.

I dag må hunder som stå ute, stå i inngjerdede hundegårder.

Snakker om rabies

Dyrland forteller at rabiesutbruddet er et stort samtaleemne i byen, og da spesielt i forbindelse med vaksinering. Mange har allerede latt seg vaksinere, men Dyrland har ikke vært på jakt, og derfor ikke vaksinert seg.

– Det er selvfølgelig skremmende å tenke på at mennesker kan bli smittet, men det er ingen panikkstemning i Longyearbyen, sier Dyrland.

Noen hunder er i karantene etter å ha vært i kontakt med den smittede reven, og Dyrland forteller at rabiesutbruddet gjør hverdagen annerledes, men at folk i Longyearbyen har forståelse for at restriksjonene må til.

Umulig å stoppe

Siden stordelen av Svalbard er ubebodd, kan det bli vanskelig å få oversikt over omfanget av utbruddet. Det blir også vanskelig å stoppe.

– Det er umulig å stoppe et utbrudd i et så stort område, men det vil nok brenne ut av seg selv, slik det gjorde ved forrige utbrudd i 1980, sier Kjell Handeland ved Veterinærinstituttet.

Han kan ikke si noe om hvor lang tid det vil ta.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark