Hopp til innhold

Tar offentlig søppel i private hender

Thomas Kilvær og dobermannen Emma har plukket mellom én og to poser søppel hver dag i to uker. Den type innsats er Tromsø kommune avhengig av for å holde seg vakker.

Thomas Kilvær og hunden Emma har en oppfordring til alle som er ofte på tur.

Thomas Kilvær og hunden Emma har en oppfordring til alle som er ofte på tur.

Thomas Kilvær

Thomas Kilvær

Foto: Petter Strøm / NRK

– Som hundeeier går jeg en del på tur, og har sett at det ligger mye søppel rundt omkring. Så jeg tenkte at de kunne være gjennomførbart å ta med en pose når jeg er på tur og plukke søppel på veien, sier Thomas Kilvær.

Så han og dobermannen Emma har da fått med seg mellom én og to poser søppel når de har vært på tur. Hver dag. I to uker.

– Det ligger veldig mye søppel rundt omkring. Jeg var ganske fornøyd da jeg hadde ryddet store deler av den faste ruta vår, men etter hvert som snøen smeltet kom det bare mer frem, sier Kilvær.

Derfor oppfordrer han nå andre som er mye på tur til å gjøre det samme: Ta med dere en pose, og plukk søppel langs ruta.

– Det krever utrolig lite energi, og gjør en positiv innsats for miljøet, sier han.

Burde ikke dette vært kommunen sitt ansvar?

– Jeg vet ikke hvor realistisk det er å få kommunen til å rydde alle småstiene. De tar ansvaret for de store områdene, men det er mange stier, og der kan godt folk bidra.

Bæsjplukking med flyktninger

Eliana Lakis

Eliana Lakis

Foto: Petter Strøm / NRK

Men Thomas og Emma er ikke de eneste som tar private initiativ.

På søndag inviterer Eliana Lakis til hundebæsjplukking i byens lysløyper.

– Det er en del hundebæsj i løypene. Bare på noen hundre meter talte jeg 25 bæsjer. Det er ekkelt å tråkke i, og det har jo en viss smittefare, sier hun.

At aksjonen er 1. mai har gått litt ut over oppslutningen, men hun har fått god hjelp fra flyktningene som har kommet til byen.

– Det er viktig å lære dem litt om dugnadsånden, som er viktig her til lands. I tillegg kan det bli en fin måte å la kulturene møtes på, sier hun.

– Vi er avhengig av slike folk

Ragni Løkholm Ramberg

Ragni Løkholm Ramberg

Foto: Petter Strøm / NRK

Tromsø kommune har egne søppelplukke-kampanjer. I mai inviterer de lag og foreninger til å plukke søppel langs veiene, når årets vårryddeaksjon starter. 7. mai er det også den offisielle strandryddedagen over hele landet, også i Tromsø.

– Det er for mye søppel i naturen, det er det. Vi voksne lærer barna våre at de ikke skal kaste søppel, men kanskje burde vi være litt flinkere selv også, sier byråd for byutvikling i Tromsø, Ragni Løkholm Ramberg.

Under fjorårets ryddeaksjoner fikk avfallsselskapet i kommunen, Remiks, inn 29 tonn søppel.

Ramberg er likevel tydelig på at kommunen er avhengige av at privatpersoner også tar initiativ til å rydde.

– Det er veldig hyggelig at folk gjør slike ting. Klart kommunen har et overordnet ansvar, men det er ingen grunn til at ingen skal gjøre dugnadsarbeid. Vi har alle ansvar for hvordan det skal se ut rundt oss, sier hun.

Siste fra Troms og Finnmark