Hopp til innhold

Tør ikke grave etter gull i Finnmark

Motstanden mot gruvedrift i indre Finnmark gjør området mindre interessant å lete i, mener Europa-direktøren i gruveselskapet Agnico-Eagle.

Kvalsundgruven i Repparfjorden

Kvalsund er en av kommunene som har potensiale for stor gruvevirksomhet i Finnmark Her ved Kvalsundgruven i Repparfjorden.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Internasjonale gruveselskaper viser fortsatt liten interesse for indre Finnmark selv om Finnmarksloven og mineralloven har vært på plass over en tid.

Det canadiske selskapet Agnico-Eagle driver Europas største gullgruve i Nord-Finland. Og selskapets Europa-direktør, Ingmar Haga, mener konfliktnivået i indre Finnmark kan skremme utenlandske aktører fra mineralleting.

– Det er en sånn risikovurdering vi gjør, og ser det vanskelig ut, så kan det hende man ikke vil etablere seg overhodet, sier Haga.

Tjener store penger i Nord-Finland

Mens Hagas selskap tjener store penger på gullgruva si i Kittilä i Nord-Finland, er det fortsatt veldig uavklart om noen vil starte noe lignenede i indre Finnmark.

Dette til tross for at de geologiske forutsetningene er det samme på begge sider av grensa.

Reindrifta varsler kamp gruveselskapene vil inn i deres viktigste beiteområder.

For stor konflikt med reindrifta

Direktøren i Agnico Eagle tror derfor at arealkonfliktene med reindriftsnæringa i Finnmark gjør at risikoen ved en investering blir for stor.

Elisabeth Gammelsæter

Generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri sier det er mer attraktivt å etablere seg i våre mindre konfliktfylte naboland.

Foto: Norsk Bergindustri

– Om man vil etablere seg på et nytt området – og særlig hvis man er et internasjonalt selskap slik som oss – så vurderer vi veldig nøye hvor velkomne man er i området, og på hvor mye motstand man har, sier Haga.

Og sannsynligvis tenker flere internasjonale gruveselskaper på samme måte.

For ifølge bergmesteren er det ingen stor intersse for indre Finnmark fra utlandet, selv om et klart lovverk nå er på plass.

Ser heller til nabolandene våre

Generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri forklarer dette slik.

– I Finnmark er det er potensielt konfliktnivå i forhold til samiske interesser, det har jeg ikke i Finland og ikke i Sverige. Da blir valget enkelt. Det er mye større forutsigbarhet, både i Sverige og i Finland, sier Gammelsæter.