Taper 25 millioner på smittet laks

Grieg Seafood Finnmark må nå tømme ut hele anlegget sitt på Kleppenes i Hammerfest etter at det ble påvist ILA-smitte i en av merdene deres i romjula.

Grieg Seafoods

SMITTETAP: Grieg Seafood må slakte ut over 1 million kilosfisk, og blir i tillegg forsinket med produksjonen av slakteklar laks. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Robin Mortensen

Grieg Seafoods har frist på seg ut januar til å slakte eller destruere 1,3 millioner laks med en snittvekt på nesten en kilo. Selskapet er delvis dekket av en forsikring, men opplyser i en melding til Oslo Børs at bokføre et tap på omkring 25 millioner kroner.

Men lokaliteten trenger ikke ligge brakk lenge. Allerede til våren eller sommeren kan det settes ut ny laks i merden på stedet.

NRK har uten hell bedt om en kommentar fra selskapet gjentatte ganger mandag og tirsdag.

Uskyldig

ILA er et laksevirus som hører til samme familie som influensaviruset, men det gir ikke sykdom hos mennesker.

Spesialinspektør Søren Sofus Olsen ved Mattilsynet i Finnmark sier at det ikke er holdepunkter for at selskapet kan klandres for sykdomsutbruddet, eller at sikkerheten er for dårlig.

– Vi legger ikke til grunn at selskapet har gjort noe galt, og det tror vi heller ikke, sier Olsen.

Det er for tidlig å si hvor alvorlig utbruddet er.

– Vi har vært tidlig ute med påvisning. Det er bare i én merd det er utbrudd av de ti på lokaliteten. Hvis det blir bare det ene utbruddet, er det alvorlig for Grieg Seafood. Det som skjer nå er at vi bekjemper smitten. Har vi hell med det, får vi ikke flere utbrudd i Finnmark på aldri så lenge.

Kan skyldes villfisk

– Hvorfor brøt sykdommen ut akkurat her?

– Det er et oppklaringsarbeid vi må ta tak i når vi har løst situasjonen. Første prioritet nå er å forhindre videre spredning av smitte. Etterpå må vi lete etter mulige smitteveier. Det kan være smitte fra villfisk, men det er ikke alltid man finner en smitteårsak.

– Da vi hadde utbrudd i Finmark i perioden 2004-2006 fant vi ikke årsaken. Da ble det antatt at det var en villfisksmitte som startet hele forløpet.