Hopp til innhold

Kommer langveisfra for å danse tango

Den første utgaven av Finsk Tangofestival inkluderte lite folk, men mye lidenskap.

– Magisk! Sier Maia Liisa Ingebrigtsen om tidenes første Finsk Tangofestival.

På Helligskogen Fjellstue, ei mil fra finskegrensa, drøye tre mil fra Skibotn, ble helga brukt til å blåse nytt liv i norsk-finsk kulturfellesskap.

– Beliggenheten gjør dette magisk. Det er perfekt, og jeg håper det blir flere festivaler her, sier tromsøjenta Maia Liisa, som også er halvt finsk.

– Finsk tango er livet, fastslår festivalsjef Kari Overelv.

Sammen med mannen Steinar bor hun i og driver Helligskogen Fjellstue. De har festival på tunet og backstage i stua. Og her er både mødre, fedre, tanter og onkler satt i arbeid for publikum og artister.

Vil spre tangobudskapet

Den første utgaven av Finsk Tangofestival inkluderte lite folk, men mye lidenskap.

På Helligskogen Fjellstue, ei mil fra finskegrensa, drøye tre mil fra Skibotn, ble helga brukt til å blåse nytt liv i norsk-finsk kulturfellesskap.

– Ideen bak festivalen er at finsk tango er veldig kult. Og vi arrangørene er litt nyfrelste. Så da tenkte vi at den beste måten å formidle det gode budskap på, er å misjonere det gjennom en festival.

Det sier medarrangør og svigersøster, Anita Overelv, som også er leder for Trænafestivalen.

– Den beste plassen i verden å arrangere en sånn festival på, er å gjøre det så utilgjengelig som mulig. For finsk tango skal føles, luktes, det skal kjennes. Da kan man ikke bare legge det midt i byen, sier hun.

Finsk Tangofestival

HELLIGSKOGEN FJELLSTUE: 1,5 mil fra finskegrensa. 3 mil fra Skibotn.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

Et gammelt møtepunkt

Anita er opptatt av å løfte fram den finske kulturen.

– Jeg har vokst opp i Skibotn, men selv så nært grensa har vi ikke noe forhold til finsk kultur. Min bestefar var finsk, men jeg snakker ikke språket.
Anitas bestefar og bestemor møttes nettopp her på Helligskogen Fjellstue, en gammel skysstasjon.

– Han var finsk grensevakt, hun var kokke. Her møttes ferdafolket fra hele Nordkalotten. Vi er bare 1,5 mil fra treriksrøysa.

Kjørte fra Sandnessjøen og Finland

I strålende formiddagssol, omgitt av skog og fjell, holder «Danse-Paul» fra Sandnessjøen tangokurs for både barn og voksne.

– Jeg hørte om dette på radio, og ringte umiddelbart til arrangørene. Det viste seg at de trengte en danselærer, sier Paul Hansen, som har kjørt fra Sandnessjøen, 106 mil, via Sverige for å danse.

Og nå skal han danse seg innom både Hammerfest og Senja før han skal hjem.

En annen som har kjørt langt er Kari Holkonen fra Helsinki. Når kvelden kommer sitter han og vennene i mørket og varmer seg ved bålet mens smektende tangorytmer smyger seg gjennom skogen.

– Jeg hørte om festivalen fra ei venninne som er med og arrangerer, og sa med en gang at «dette må jeg være med på». Jeg elsker tango. Og tango passer veldig bra i dette miljøet, sier han.

Vurderer fremtiden

Fisnk tangofestval

DANSEKURS: «Danse-Paul», Paul Hansen, holder lett introduksjonskurs i tango på Helligskogen lørdag formiddag.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

Om det blir flere festivaler har ikke arrangørene tatt stilling til enda.

– Vi hadde håpet på flere besøkende, sier festivalsjef Kari Overelv etter å ha talt rundt 150 betalende gjester på to dager.

– Nå må vi gjøre ei hard evaluering. Men vi vet jo at det ofte er sånn at første festival ikke går i pluss, så vi får se.

Søndag kveld hadde festivalledelsen bestemt seg: Til tross for lite publikum og minus i budsjettet, blir det Finsk Tangofestival i Helligskogen også til neste år.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark