Hopp til innhold

Isbjørner blir mer uredde - frykter menneskeliv kan gå tapt

Forsker tror isbjørner på Svalbard kan ha blitt vant til skremmeskudd. Sysselmannen sier det er en bekymringsfull utvikling at en del isbjørner ikke lar seg skremme av mennesker.

Isbjørn invaderte studentleir Svalbard

SULTEN: Denne isbjørnen lot seg absolutt ikke skremme av signalskudd, og forsynte seg av studentenes mat. Den var ikke aggressiv, forteller en av lærerne som var med på ekskursjonen.

Foto: Jonas Beyer Petersen

Jon Aars, Norsk Polarinstitutt

IKKE REDDE: Isbjørnforsker Jon Aars tror enkelte isbjørner kan venne seg til signalpistolen, men at de fleste fortsatt er skye og redde for mennesker.

Foto: Trygve Hongset / NRK

Isbjørn og mennesker lever nære, men adskilte liv på Svalbard. Men nå begynner bjørnene å komme så tett på folk at myndighetene på Svalbard er redd idyllen skal briste.

– Vi frykter i verste fall at det går tap av menneskeliv, og deretter frykter vi at de må ta livet av isbjørner, sier sysselmannsførstebetjent Christan Svarstad.

Søndag måtte en gruppe studenter evakuere til ei hytte etter at de fyrte av 50 skremmeskudd uten at isbjørnen stakk av fra teltleiren deres ved Nordenskiöldbreen på Svalbard.

Venner seg til skremmeskudd

– Det vanlige er at du ganske enkelt greier å skremme en isbjørn med ett enkelt varselskudd fra signalpistol, sier isbjørnforsker ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, Jon Aars.

Men isbjørner er veldig ulike, og han sier at det også er ulikt fra område til område på Svalbard.

– Isbjørner som er veldig sultne og desperate etter mat, kan være vanskelig å skremme, sier Aars.

I tillegg tror han at bjørner som ferdes mye på vestsiden av Svalbard kan ha blitt vant med mennesker og signalskudd.

– Isbjørner er ganske raske til å tilpasse seg forskjellige situasjoner, og det er sikkert isbjørner som har opplevd at signalpistolen ikke er særlig problematisk for dem, så det kan god hende at de kan venne seg til det over tid, sier Aars.

– Det som faktisk er viktig med isbjørn er å starte tidlig med skremminga, før den blir varm i trøya, sier Aars.

Tammere over flere år

I tilfeller der mennesker som driver aktivitet ute i felt blir plaget av isbjørn, er det ifølge svalbardmiljøloven menneskene og ikke bjørnen som må fjerne seg.

I sommer måtte også to russiske forskere flykte med sysselmannens helikopter på grunn av en nærgående isbjørn.

– Vi ser en utvikling den siste tida, og da snakker jeg om de par siste åra, på at isbjørnen lar seg ikke skremme like lett som den har gjort før, sier sysselmannsførstebetjent Svarstad.

De har fått flere rapporter i sommer om at isbjørnene har kommet tettere på folk, og sier man får flere spente situasjoner på Svalbard.

– Vi er ikke noe glad i den utviklinga der. Vi ønsker ideelt sett at både mennesker og isbjørn kan leve i pakt med hverandre oppå her, men frykten for noe annet den er til stede, sier Svarstad.

Han oppfordrer folk som ferdes på Svalbard til å ha en evakueringsplan klar, så de kan unngå å bli nødt til å skyte bjørn hvis den ikke trekker seg unna.

Vil ikke advare folk

Det er isbjørnen som er sjefen i naturen, og så lenge folk som ferdes på Svalbard tar hensyn til det tror ikke Aars det er nødvendig å komme med advarsler enda.

– Det vil alltid være en risiko med å ferdes i isbjørnland, men det er ikke slik at jeg vil si at folk ikke skal være ute på Svalbard. det er fortsatt slik at det som oftest går greit.

Isbjørn

METT: Det har vært gode isforhold på Svalbard i år, men i enkelte områder kan det likevel være sultne, desperate bjørner.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix