Talltull ved hurtigbåtkaier skaper passasjertrøbbel

Reisende mener det er umulig å orientere seg i forhold til hurtigbåtavgangene i Hammerfest. Informasjonsansvaret ligger hos Finnmark fylkeskommune. Nå krever Hammerfest kommune handling.

Skilt ved kai i Hammerfest

Dette er ett av sju skilt som er montert opp ved kaianleggene i Hammerfest. Rutetider og hvilke hurtigbåter det gjelder, er fraværende. Ansvaret ligger hos Finnmark fylkeskommune.

Foto: Allan Klo / NRK

– Disse tallene forteller ingenting! Hvor kommer hurtigbåtene fra, og hvor går de. Det er ikke enkelt å lese seg fram til informasjon som ikke eksisterer, sier kommunestyrerepresentant Kurt Methi (Ap).

Og der ligger problemet. Hammerfest havn er i dag møtested for hurtigbåter som frakter reisende til og fra øysamfunnene i Vest-Finnmark. Et skilt står i ensom majestet ved kaia der hurtigbåten fra Alta vanligvis befinner seg. Bak det slitte pleksiglasset finner man kun navnet på de forskjellige båtrutene. Ikke mer.

– Det må være mulig å få opp tekniske løsninger som står i stil med tiden vi befinner oss i. Digitale infotavler må benyttes i større målestokk enn tilfellet er i dag, og det må kunngjøres hvor disse er tilgjengelig, sier Methi.

Kurt Methi

– Det må være mulig å få opp tekniske løsninger som står i stil med tiden vi befinner oss i, mener kommunestyrerepresentant Kurt Methi (Ap).

Foto: Allan Klo / NRK

Fylkeskommunalt ansvar

Lokalpolitikerne i Hammerfest vedtok nylig å kreve skikkelig informasjon om hurtigbåtene som benytter kaiene. Ballen spilles nå til de som har det overordnede ansvaret for skilting ved kaianlegg som benyttes av hurtigbåter og ferger, Finnmark fylkeskommune.

– Jeg synes kvaliteten er bra nå, men alt kan bli bedre. Vi jobber for å få dette til, sier konstituert samferdselssjef i Finnmark, Jørgen Blix.

I løpet av intervjuet kommer det imidlertid ingen informasjon om hva hvilken jobb det konkret vises til.

Jørgen Blix

– Jeg synes kvaliteten er bra nå, men alt kan bli bedre, sier konstituert samferdselssjef Jørgen Blix.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Vil presse fram handling

Ett år etter at nye hurtigbåtruter ble satt i drift, er ikke informasjonen blitt bedre på kaianleggene. Nå vil Hammerfest kommune presse fylkeskommunen til handling - med enkle løsninger.

– For hver kai eller pir burde det vært en informasjonstavle som kunne fortalt hvilken aktivitet som foregår på den enkelte kai, uansett om det gjelder Vargsundekspressen, Sørøysundekspressen eller andre hurtigbåtruter, sier Methi.

M/S Ingøy ved kai i Hammerfest

Hammerfest er møtepunkt for en rekke hurtigbåtruter som trafikkerer Vest-Finnmark. På bildet, M/S Ingøy, som går i Måsøy.

Foto: Allan Klo / NRK

– Om brukerne ikke får nødvendig informasjon ved for eksempel kanselleringer, skjønner jeg at dette gir utfordringer for de reisende. Vi tar slikt høyst alvorlig, og forsøker å forbedre rutinene våre for å kunne gi informasjon så godt som mulig, mener Blix.

Ved administrasjonen i Hammerfest, sier overingeniør Jørn Berg at man vil kalle inn til et møte med partene.

– Vi kommer til å sette oss ned med Finnmark fylkeskommune, havnevesenet og Boreal Transport for å diskutere løsninger, sier han.

TV-opptak

NRK velger å legge ut hele intervjuet med konstituert samferdselssjef Jørgen Blix.

Her besvarer han journalist Knut-Sverre Horns spørsmål om manglende informasjon ved kaianleggene i Finnmark.

Det er ett år siden de nye hurtigbåtrutene ble satt i drift, og fremdeles mangler det informasjonsskilt for anløpssteder for hurtigbåter og ferger.

Ansvaret for denne type skilting ligger hos Finnmark fylkeskommune.

Man skal være godt kjent for å finne fram til de riktige hurtigbåtene i Hammerfest. Nå har Hammerfest kommune sendt klage til de ansvarlige - Finnmark fylkeskommune.

Nyheter fra Troms og Finnmark