Sykehuset glemte henne – fikk kreft

I 1999 ble hun operert for polypper i tarmen. 10 år senere fikk hun påvist kreft. I mellomtiden glemte sykehuset to ganger å kalle henne inn til kontroll. Se video.

Kirkenes sykehus IKKE BRUK
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hit, til Kirkenes sykehus, skulle kvinnen blitt innkalt to ganger. Men sykehuset glemte henne, og tiden gikk.

Kirkenes sykehus i Finnmark glemte å kalle inn en pasient til kontroll etter å ha fjernet farlige polypper i tarmen hennes. Operasjonen ble gjort i 1999, og kvinnen skulle vært innkalt både i 2003 og i 2007.

Nå har hun fått påvist kreft. Og kreften har rukket å spre seg.

Kunne vært oppdaget

Kvinnen vil ikke selv stå fram, men hun har gitt NRK tilgang til sykehistorien sin:

Rett før jul i 2009 fikk kvinnen magesmerter. Det viste seg at hun hadde kreftsvulster i tarmen. Og det hadde spredd seg til lungene og levra.

Legen som undersøkte henne fortalte at hun skulle ha vært innkalt til kreftundersøkelse flere ganger etter at hun fjernet de farlige polyppene i tarmen.

Undersøkelsene ville avdekket kreften på et langt tidligere tidspunkt – og ifølge legen ville det vært gode muligheter for å fjerne kreften.

Legger seg flat

Grete Åsvang, Klinikksjef ved Kirkenes sykehus

Klinikksjef ved Kirkenes sykehus, Grete Åsvang.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Men sykehuset sendte altså ikke noen innkalling. Og nå har kreften spredd seg til flere organer.

Klinikksjef ved Kirkenes Sykehus, Grete Åsvang, legger seg flat.

– Det er antagelig ingen unnskyldning som er god nok, men vi kan bare beklage på det sterkeste. I dette tilfellet er ikke rutinene fulgt, slik de skulle vært.

Overså kreft på røntgenbilder

På toppen av det hele var kvinnen i 2007 til behandling for ryggproblemer. Da ble det tatt MR-røntgen, og på disse bildene kunne man se kreften.

Flere leger, både ved Kirkenes sykehus og Universitetssykehuset i Tromsø, så på bildene. Men ingen reagerte.

Nå har kvinnen meldt begge sykehusene til Norsk pasientskadeerstatning. De betaler hvert år ut millionbeløp til pasienter som har blitt skadelidende ved dårlig eller manglende behandling ved norske sykehus.

Bare for denne typen svikt som kvinnen i Finnmark har vært utsatt for, har 35 andre pasienter de siste fem årene fått tilkjent erstatning. Beløpet er på over seks millioner kroner.

Helseministeren krever rutinesjekk

Fylkeslege i Finnmark, Karin Straume

Fylkeslege i Finnmark, Karin Straume.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Helseministeren har i forbindelse med ventelisteskandalen ved Asker og Bærums sykehus bedt alle fylkeslegene i hele landet om å påse at sykehusene går gjennom innkallingsrutinene.

Det er fylkeslege i Finnmark, Karin Straume, glad for.

– I denne saken vil vi gå inn og undersøke den på vanlig måte, slik vi gjør i alle saker. Men jeg er også veldig glad for at helseministeren nå har engasjert seg i dette. Hun, som eier av sykehusene, kan gå bredt ut og forlange at alle sykehusene over hele landet gjør noe med rutinene sine. Jeg har stor forventing til at dette skal føre til bedringer over hele landet, sier Straume.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nyheter fra Troms og Finnmark