Hopp til innhold

Svalbard-Kazem arrestert

Den verdenskjente kebabselgeren er tatt for brudd på utlendingsloven.

Kazem Ariaiwand

Kazem Ariaiwand foran kebabbilen sin i Longyearbyen.

Foto: Linn Therese Amundsen

Kazem Ariaiwand, kjent fra TV-dokumentaren "Varmt hjerte, Frossen kebab" er arrestert av politiet i Tromsø og satt på glattcelle.

Kazem ble pågrepet på flyplassen da han var på vei tilbake til Svalbard etter en tur til Sveits.

– Kazem ble pågrepet for å ha brutt utlendingsloven. Han har ikke lov til å oppholde seg på norsk jord, sier politiadvokat Elin Norgård Strand til NRK.

TV-kjendis

Iranske Kazem, kalt verdens nordligste kebabselger, har i flere år vært bosatt på Svalbard uten å kunne forlate øygruppa. Etter å ha fått avslag på asylsøknaden valgte han i 2003 å bosette seg på Svalbard fremfor å bli sendt tilbake til Iran. Svalbard regnes som internasjonal sone og visumfritt område.

På Svalbard har Kazem forsøkt å etablere seg som kebabselger, og historien om ham og Kebab-bilen hans "Røde Isbjørn" har fått mye oppmerksomhet fra internasjonal presse.

Med Norge som eneste link til resten av verden, ble Kazem "innestengt" på Svalbard i fem år. For to år siden søkte han og fikk innvilget oppholdstillatelse i Sveits. Siden har han flere ganger reist til Sveits via Norge. Denne gangen skulle Kazem til Svalbard for å ordne noen praktiske ting før han bosatte seg i sitt nye hjemland.

Blir sendt ut av Norge

Nå sitter han på glattcelle i Tromsø i påvente av å bli sendt ut av landet.

– Vi vil sette i kraft utvisningsordren på ham, og han vil bli sendt tilbake enten til Iran eller til Sveits, hvor han har oppholdstillatelse. Han kan selv velge hvor vi skal sende ham, sier Norgård Strand.

NRK har forsøkt å få snakke med Kazem som sitter i politiets varetekt, men uten hell.

- Kazem sitter på glattcelle fordi Tromsø fengsel er fullt, sier politiadvokat Eli Norgård Strand.