Svalbard åpner for turister: – Forberedt på koronasyke pasienter

Sykehuset i Longyearbyen er godt rigget for å ta imot covid-19-pasienter, mener overlege. Nå er det etablert en egen luftbro mellom Svalbard og fastlandet for å frakte pasienter.

Korona-øvelse på Svalbard.

Det er etablert en egen luftbro mellom Svalbard og fastlandet for å frakte eventuelle covid 19-pasienter. Her fra en øvelse.

Foto: Line Nagell Ylvisåker / Line Nagell Ylvisåker

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Svalbard har ikke hatt noen covid-19-tilfeller så langt, og fredag ble karanteneplikten for de fastboende opphevet. Karanteneplikten fjernes for tilreisende fra fastlandet 1. juni.

Torsdag hadde Longyearbyen sykehus en koronaøvelse sammen med andre aktører. Her deltok blant annet Sysselmannen, Longyearbyen sykehus, Luftambulansetjenesten, AMK og covid-19-teamet ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Se reportasje fra øvelsen her:

Det er nå etablert en egen luftbro mellom Svalbard og fastlandet for å frakte eventuelle covid19-pasienter. Sykehuset i Longyearbyen er for lite til å håndtere alvorlig syke pasienter over lengre tid. Svalbard har ikke hatt noen covid19-tilfeller så langt, og i går ble karanteneplikten opphevet.

Det er nå etablert en egen luftbro mellom Svalbard og fastlandet for å frakte eventuelle covid 19-pasienter.

Til øvelsen trengte de to leger og fire sykepleiere. I tillegg kom smitteteamet med kuvøsen.

Avdelingsoverlege Audun Domaas Pedersen ved Longyearbyen sykehus.

Overlege Audun Domaas Pedersen ved Longyearbyen sykehus.

Foto: Line Nagell Ylvisåker / Line Nagell Ylvisåker

– Øvelsen krevde at vi innkalte ekstra personell, både leger og sykepleiere. Vi brukte store deler av det personellet som er ved Longyearbyen sykehus for å håndtere den ene covid-19-pasienten. Det betyr at vi er dårligere rustet de timene det står på til å takle andre ting som kan skje, sier overlege Audun Domaas Pedersen.

Han er fornøyd med øvelsen, og sier sykehuset lenge har vært klar for å ta imot koronasyke pasienter.

– Vi er rigget for de 2000 innbyggerne på Svalbard, samt turister.

Fra juni kommer tilreisende igjen til øygruppa, uten å måtte i karantene. Svalbard har vært stengt for utenlandske turister siden midten av mars.

Widerøe skal fly koronapasienter

Longyearbyen sykehus er det minste i Norge. Sykehuset har bare ett rom som er beregnet på pasienter med smitte. Ved flere tilfeller er man avhengige av modersykehuset i Tromsø.

Desto viktigere blir luftbrua for å få alvorlig syke pasienter til fastlandet.

I april skrev Luftambulansetjenesten og Widerøe kontrakt med helseforetakene om transport av koronapasienter. Flyet har base i Bodø, og det skal kunne lande på alle flyplassene selskapet betjener til vanlig. Det kan fly to pasienter i smittevernkuvøser samtidig.

Flyet skal transportere smittede pasienter over hele landet, inkludert Svalbard. Widerøe leies inn fordi smittetoppen av korona antas å komme utover året.

Øvelsen torsdag viser at sykehuset klarer å håndtere koronasyke, bare det ikke blir for mange av dem på en gang.

– Får vi en stor mengde koronapasienter på en gang, vil vi på et tidspunkt slippe opp for ressurser. Men problemer med kapasitet er det samme ved store ulykker. Også da er vi avhengig av å få fraktet alvorlig syke til fastlandet, sier Audun Domaas Pedersen ved Longyearbyen sykehus.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 06.07.2020
8930
Smittet
11
Innlagt
251
Døde