– Ikke hyggelig å se arbeidsplassen gå til grunne

Representanter for rederiet Murmansk Trawl Fleet kommer til Tromsø torsdag kveld. Mannskapets identitetspapirer ble om bord i båten som brant og kantret etter å ha stått i brann i et døgn.

Russisk tråler i brann i Tromsø

Representanter for det russiske rederiet sier beskriver situasjonen som vanskelig etter at en av deres trålere brant og kantret ved kai i Tromsø.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix

Tråleren «Bukhta Naezdnik» har egentlig hjemmehavn i Murmansk. Likevel har den ligget til kai i Tromsø en tid.

Avdelingssjefen for den havgående flåten i det russiske rederiet sier tråleren skulle til reparasjon. Etterpå var planen at den skulle tilbake ut på hyse- og torskefiske.

– Det er svært vanskelig. Dette er mildt sagt ingen god situasjon, sier Aleksej Osipenko til NRK.

Det var onsdag ved ellevetiden at brannen startet. Torsdag formiddag, 24 timer etter at brannen startet, kantret båten av seg selv.

Det skal være rundt 200.000 liter dieselolje om bord. Politiet har lenge fryktet en eksplosjon.

Onsdag like før klokken 12.00 torsdag er det klart at evakueringen oppheves.

Tråler i brann Tromsø

En teori er at brannen startet på grunn av at hydraulikkolje og trålposer i baugen av tråleren tok fyr. Ingen av de 29 som var om bord i båten fikk alvorlige skader.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix

Jobber på spreng for å begrense oljeutslipp

Ifølge beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket inneholder skipet om lag 200 kubikkmeter dieselolje, altså 200.000 liter.

Det er satt i gang en rekke tiltak for å bremse eventuelle utslipp.

Innsatsleder Frode Lahelle sier røyken som fortsatt kommer fra båten er damp og branngasser. Målinger har vist at den ikke kommer fra ammoniakk.

Kystverket drar ut lenser etter trålerbrann

Kystverket har blant annet lagt ut lenser ved den veltede tråleren og det gjøres forberedelser for å pumpe opp olje.

Foto: Petter Strøm/NRK

Tromsø brann og redning sine målinger viser også at røyken som har spredt seg til Universitetssykehuset Nord-Norge ikke er farlig.

Ifølge brannvesenet startet brannen på grunn av sveisearbeid bak i båten, som spredte seg til fiskegarn om bord i tråleren. Politiet vil ikke bekrefte de opplysningene, og sier de vil etterforske hva som har skjedd.

Russland starter etterforskning

Representanter for rederiet kommer til Tromsø torsdag kveld for å bistå i arbeidet. Det sier avdelingssjefen for den havgående flåten i det russiske rederiet.

– Mannskapet er innkvartert på hotell i Tromsø, og at de håper å kunne dra hjem til Murmansk så snart som mulig, sier Osipenko .

brann

Tråleren «Bukhta Naezdnik» har hjemmehavn i Murmansk og tilhører et russisk rederi. Båten er imidlertid bygget i Norge, i 1991.

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

NRK var natt til torsdag i kontakt med mannskapet som var om bord på tråleren da den begynte å brenne. De ønsker ikke å kommentere hendelsen.

Lasse Holm er agent for rederiet og var til stede da mannskapet ble fraktet til sykehus i natt. Han sier identitetspapirene ble igjen på båten. Dermed er mannskapet avhengig av hjelp fra myndighetene før de får reise hjem til Murmansk.

– Det er ikke noe hyggelig å se sin egen arbeidsplass gå til grunne. Heldigvis var det ingen liv som gikk tapt. Det er det aller viktigste. De har de snakket godt sammen og har det etter forholdene bra, sier Lasse Holm i Holm Agency.

Mannskapet gjennomgår nå spørsmålsrunder med rederi og myndigheter som vil ta rede på hva som har skjedd.

Også russiske transportmyndigheter undersøke hendelsen. Det opplyser de russiske mediene murman.ru og tv21.ru.