Hopp til innhold

Svært kostbar operasjon

Regninga på fjerning av det russiske lasteskipet "Petrzavodsk" kan komme på 350 millioner - og den må norske myndigheter ta.

Petrozavodsk
Foto: Kystverket

Om norske myndigheter bestemmer seg for å fjerne det russiske lasteskipet ”Petrzavodsk" blir regninga på fjerninga av vraket på 350 millioner kroner.

– Det er snakk om at operasjonen blir å koste rundt 60 millioner dollar. Så det vil bli en kjempedyr operasjon for en så liten båt som vi snakker om her, sier seksjonssjef i Kystverket, Rune Bergstrøm til NRK.

Så langt har opprydningsarbeidet kostet et tosifret millionbeløp.

– Skipseieren har et begrensningsbeløp på slike operasjoner, og de har brukt opp halvparten på denne operasjonen med å fjerne all forurensning, som nesten har tatt to måneder. Og det resterende beløpet er ikke på langt nær nok til å fjerne båten, sier Bergstrøm.

Svært farlig

Skipet vil ikke bli fjernet før tidligst neste år. Men en bergingsaksjon som blir så kostbar, som er så vanskelig, og ikke minst så farlig for bergingspersonellet, gjør at skipet kan bli liggende til havet selv bryter det ned.

– Det er en veldig farlig operasjon. Vi har fått vekk all oljen, så det er ikke lenger fare for fuglene på øya. Så vi må hele tiden tenke på folks sikkerhet, for det raser stein ned på båten, og vi har hatt stein så store at de har slått hull i lasteluka, som er 12 millimeter tjukk, så det er en svært farlig arbeidsplass.

Turistattraksjon

Men om båten skulle bli liggende, vil den bli en sikker turistattraksjon for cruisenæringen, humrer Bergstrøm.

– Dette er jo en spennende sak, og det en turistattraksjon for cruiseskipene som går forbi Bjørnøya – og fortelle om disse fulle russerne som kjørte på autopilot fra Fiskerhalvøya og rett i Bjørnøya – eneste øya i hele Barentshavet.