Hopp til innhold

SV: – Goliat markerer slutten for olje i nord

– En kortsiktig næring og et tapsprosjekt.

Kari Elisabeth Kaski, SV

Kari Elisabeth Kaski, SV, fra Sør-Varanger, er partisekretær i SV. Hun og SV er nådeløse overfor Goliat-prosjektet.

Foto: SV

– Goliat-prosjektet markerer starten, men også slutten, på oljevirksomhet i Barentshavet. Dette er et oljefelt og en oljeplattform som er omspunnet av skandaler. Det dreier seg om miljardoverskridelser, sier partisekretær i SV, Kari Elisabeth Kaski.

– Dette er også en industri som ikke er bærekraftig, og som ikke vil bringe vekst til Finnmark, sier hun.

Store overskridelser

Goliat-plattformen ankom i dag Hammerfest. Som NRK kommenterte tidligere denne uka er overskridelsene for plattformen formidable; 15 milliarder kroner, eller nær 50 prosent opp fra forventet pris.

Produksjonen er også to år forsinket, og det har vært dødsulykker knyttet til bygging av plattformen i Sør-Korea.

Kaski, som er fra Kirkenes, mener derfor at Goliats ankomst ikke en gledens dag for Nord-Norge, slike mange har tatt til orde for.

Goliat inn til Hammerfest

Goliat på vei inn til Hammerfest fredag.

Foto: Allan Klo

– Tenk nytt

– Verden jobber med å vri seg bort fra denne næringen. Samtidig åpner vi, og setter i gang, oljevirksomhet i Barentshavet. Fortsetter vi ensidig med dette, kommer vi til å tape på det. Når klimavennlige løsninger vinner terreng, og vinner fram internasjonalt, vil olje ikke være lønnsomt, sier hun.

Kaski mener olje- og gassnæringen nå heller må tenke nytt.

– Det er det viktig å satse på de andre næringsmulighetene som finnes i Finnmark. Finnmark har et enormt potensiale i for eksempel vindkraft, sier Kaski.

– Bra for næringen

Arne O. Holm

Arne O. Holm er mer optimist enn Kaski.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

Arne O. Holm, redaktør i High North News, ser med mer positive øyne på Goliat. I et intervju med NRK torsdag uttrykte han optimisme på vegne av næringslivet i nord:

– I starten av gassvirksomheten var det en kamp om å få kontrakter som ga smuler til nordnorsk næringsliv. Med Goliat ser det ut som man har klart å gjøre noe med dét regimet, slik at flere regionale aktører kan delta. I så fall betyr det mer for nordnorsk næringsliv enn om Goliat hadde vært åpnet for 10 år siden, sa Holm.

Kaski mener imidlertid at gleden for næringslivet er kortvarig:

– Dette er en kortsiktig næring for Nord-Norge. Hverken Goliat eller feltene enda lengre utfra kysten av Barentshavet, er lønnsomme. Det vil være veldig dumt om politiske partier jobber med å knytte landsdelen opp mot ei næring som ikke har ei framtid.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark