SV-topp: – Vi kan ta Nordkapp tilbake til folket

Kommunestyret i Nordkapp kan enkelt sørge for at millionbeløp fra turistene ikke lenger går i lomma på rike hotelleiere sørpå, mener SVs ordførerkandidat. Han får støtte fra en professor som mener monopolet ikke trenger å fortsette.

Nordkapp-platået med globusen i midten

OMSTRIDT: Nordkapplatået er et av Norges mest populære turistmål, men det provoserer mange i lokalsamfunnet at millioninntektene havner sørpå.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Neste uke skal kommunestyret bestemme hvordan Nordkapp-platået skal reguleres. Avgjørelsen får stor betydning for Rica og Scandic, som har hatt enerett på å drive med turisme i området siden 90-tallet.

Monopolet kunne stått for et fall. Men nå har administrasjon i kommunen gått inn for å ikke åpne opp for flere kommersielle aktører på platået, og de får støtte fra den politiske ledelsen ved Arbeiderpartiet.

Det er mange svært kritiske til. De ønsker at området skal åpnes opp for flere næringsdrivende, og SVs Jan Olsen krever at kommunen tar hånden på rattet i det populære området.

Jan Olsen, Nordkapp SV

SVs ordførerkandidat i Nordkapp, Jan Olsen, mener at monopolet på Nordkapplatået bør fjernes.

Foto: Privat

Kommunestyret har all makt

Olsen er ordførerkandidat for SV og mener at kommunestyret i Nordkapp har en unik mulighet til å sørge for at Nordkapplatået blir eid av innbyggerne i kommunen.

– Det er eierskapet til Nordkapplatået som står på spill, sier Olsen om kommunestyremøtet 20. juni.

Rent teknisk er det en områdeplan for Nordkapphalvøya som skal vedtas. Olsen sier politikerne har suveren myndighet til å regulere det som friluftsområde, parkering og trafikkarealer til offentlig formål.

Han mener turistmålet kan bidra til enda større, jevne og evigvarende inntekter om kommunen selv tar eierskap på området.

– En privat aktør vil selvfølgelig maksimere sin gevinst, og vil ikke ta vare på noen ting så lenge de får pengene sine.

Bom Nordkapp-platået

Bommen på Nordkapplatået har vært debattert mange ganger, og Norsk Friluftsliv mener det er ulovlig å ta betalt for å bruke et friluftsområde.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

Stridens kjerne

Leiekontrakten som hotellkjeden hadde inngått med grunneier Finnmarkseiendommen (FeFo) utløp i fjor. FeFo mener kjeden har rett på en forlengelse, i tråd med den opprinnelige avtalen.

Men arealet som Rica og Scandic bruker, skal reduseres, og kommunen har fått muligheten til å overta. Forhandlingene om leiekontrakten er satt på vent mens politikerne bestemmer seg.

Hurtigruten ASA er en aktør som gjerne vil etablere seg på den populære turistdestinasjonen. Tidligere i vinter var det også signaler fra den politiske ledelsen i kommunen at de ville slippe til andre aktører her.

Nordkapp-ordfører Kristina Hansen (Ap)

Nordkapp-ordfører Kristina Hansen (Ap) mener at de ikke har gjort noe feil i saken om den framtidige driften på Nordkapplatået.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Monopolet er opphevet

Knut Bjørn Lindkvist, professor i geografi ved Universitetet i Bergen, er opprinnelig fra Honningsvåg, og han har fulgt saken tett i en årrekke.

Han mener utviklingen på Nordkapp har stått stille på grunn av Rica og Scandics monopol. Andre alternativer er en forutsetning for en innovativ og overlevelsesdyktig økonomi, mener professoren.

Den gode nyheten er at monopolet har utløpt:

– I grunnen er det ikke noe monopol per i dag, for det gikk ut i 2018 sammen med kontrakten mellom FeFo og Rica og Scandic, sier Lindkvist.

Han påpeker at kontrakten fra 90-tallet gikk ut på at hotellkjeden kunne få en forlengelse ut over 2018 – hvis de gikk med på enkelte krav.

– Med andre ord åpnet kontrakten for at monopolet ble opphevet. I dag oppfører man seg som om at monopolet er uavvendelig og at det må fortsette, men det er overhodet ikke tilfellet, sier Lindkvist.

Video NORDKAPP-inngang

Rica-kjeden har bygd opp Nordkapphallen på Nordkapplatået. Det er et svært populært reisemål, men mange mener nå at det er på tide at dagens tilbud får konkurranse fra andre aktører.

Foto: Nyhetsspiller