Hopp til innhold

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes har fått skattekrav

SV bekrefter overfor NTB at nestleder Torgeir Knag Fylkesnes er blant politikerne som har fått skattekrav fra Skatteetaten.

Torgeir Knag Fylkesnes

SKATTEKRAV: Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes har fått skattekrav fra Skatteetaten.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– I september oppdaget jeg en skatteregel som var i strid med det Stortinget hadde informert oss stortingsrepresentanter om. Jeg tok derfor kontakt med Stortinget og gjorde dem oppmerksom på dette og sendte brev til Skatteetaten med spørsmål om denne regelen omfattet meg, skriver Fylkesnes i en uttalelse.

Han forklarer at han siden har hatt dialog med Skatteetaten for å gi informasjon og for å få avklart hva riktig skatt skal være.

– Dersom Skatteetatens oppfatning er riktig, har Stortinget gitt feil veiledning til sine representanter over mange år. Saken er ikke avsluttet, og dette er forhold mellom Skatteetaten, Stortinget og hver enkelt representant. Jeg går derfor ikke inn i detaljer utover dette. Men som jeg tidligere har sagt, jeg kommer selvsagt til å betale skatt etter reglene, skriver han videre.

NRK har vært i kontakt med Torgeir Knag Fylkesnes om ytterligere kommentar, men han er ordknapp.

– Har sagt det jeg trenger å si, skriver Knag Fylkesnes i ei tekstmelding til NRK.

Kontrollsak

Stortingets administrasjon fikk nylig varsel fra Skatteetaten om at Stortinget må betale ekstra arbeidsgiveravgift på 1.351.759 kroner for årene 2017 til 2020. 28 nåværende og tidligere stortingspolitikere får i tillegg varsel om en skattesmell som for enkelte kan være på flere hundre tusen.

Det skjer etter at Skatteetaten har gjennomført en kontrollsak mot Stortingets administrasjon som arbeidsgiver. Stortinget har frist til 15. august med å svare på varselet.

Gjennomgangen startet etter flere avsløringer i mediene om feil bruk av pendlerbolig for landets politikere.

– Vi har fått varselet fra Skatteetaten og tar det på største alvor. Jeg kommer til å be om et møte med de parlamentariske ledere så fort som mulig denne uka for å snakke om innholdet i varselet, sa stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) til NTB mandag.

Les også Tajik etterbetaler 200.000: – Trodde at jeg hadde orden på ting

Hadia Tajik

Leide ut leiligheter

I høst snakket Fylkesnes om at han har fått gratis pendlerbolig i Oslo til tross for at han allerede eide en leilighet i byen. Fylkesnes leide ut både leiligheten i Oslo og en annen leilighet i Tromsø.

– Han har fått klar beskjed om at alle regler er fulgt, han har også opptrådt i tråd med intensjonen i boligpendlerregelen, da han har bolig og utgifter i Tromsø, sa SV-leder Audun Lysbakken under en debatt i september.

Torgeir Knag Fylkesnes er fra Tromsø og representerer Troms SV på Stortinget.

Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys.

Skjalg Fjellheim beskriver dette som en alvorlig sak.

Foto: Nordlys

En alvorlig sak

Politisk redaktør i avisen Nordlys, Skjalg Fjellheim, beskriver dette som en alvorlig sak, som er dårlig både for Fylkesnes personlig og for partiet.

– SV har vært det partiet som virkelig har kjørt hardt på mot skattesvik, skatteunndragelser og de rike som ikke betaler til fellesskapet. Her viser det seg at partiet har begått de samme feilene som de dem kritiserer.

Fylkesnes sier selv at han har fått feil veiledning av Stortinget. Dette mener Fjellheim ikke holder, og sier at de fleste forstår at en må betale skatt når man leier ut en bolig og ikke bor der selv.

– Fylkesnes vikler seg inn i et enda verre uføre ved å frata seg selv ansvaret med dette som har skjedd.

Den politiske kommentatoren mener dette er helt ødeleggende for tilliten til både Fylkesnes og de andre 27 politikerne som nå har fått et varsel om skattesmell.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark

Bjarte Vestøl har rodd fra Kristiansand Til Vestre Jakobselv.

Pensjonisten har rodd 6000 kilometer: – Jeg ville ha en utfordring

Renate og Anders.

Mistet barnet sitt på UNN: – Vi håper ingen andre må oppleve det samme som oss

Fiskebeslag

Fisketurister tatt med et halvt tonn fisk på grensen til Finland

UNN Tromsø

UNN ga ikke forsvarlig helsehjelp da barn døde under fødsel: – Vi er fryktelig lei oss

Tromsøværinger dypper seg i Tromsøsundet i sommersola

Sandra Borch etterlyser flere værsaker med fokus på Nord-Norge og Trøndelag