Tidligere kunne han kjenne svovelrøyken rive i nesa da han skulle til jobb om morgenen på Svanvik. Tettstedet ligger i Pasvikdalen helt øst i Finnmark og grenser til Russland.
– Vi kjente jo litt på det der at det ikke var noe spesielt hyggelig, og det slipper vi nå.
Yngve Beddari er født og oppvokst i Pasvikdalen, og har bodd der i nesten 60 år.
Siden begynnelsen av 1900-tallet har smelteverket i Nikel spydd ut svovelrøyk og forsura naturen. Helt til det ble stopp på lillejulaften i 2020.
En merkedag i Pasvikdalens historie, påstår Beddari.
På dagens meny står gjeddekaker, varmrøkt røye, speket røye, pannekaker med trollkrem og selvlaget tyttebærsaft. Fra venstre Lara Myklatun, Ida Etterlid, Yngve Beddari, Sondre Heitmann, Jon Gustavsen, og Linn Kjærner.
Foto: Odd Øyvind ReiersølmoenVannet er blitt renere
De nyeste målingene til Miljødirektoratet viser at det har blitt opptil 80 prosent mindre tungmetall i Pasvikelva.
Før smelteverket i nabobyen stengte, var det mye tungmetaller som havnet i Pasvikelva. Konsentrasjonen av nikkel var nesten tre ganger så høy som grensa for hva som regnes som trygt.
Men det ble raskt bedre: Bare ett år etter nedstengningen er konsentrasjonen godt under grenseverdiene.
Det er ikke bare vannet i elva som har blitt renere. Luftkvaliteten er den beste på et halvt århundre, viser en rapport fra samme direktorat.
Fabrikkpipene slapp ut fem ganger så mye som Norges samla utslipp av svoveldioksid. Bilde tatt i 2016.
Foto: Amund Trellevik– Vi har kanskje vært litt skeptiske til å spise fisk fra elva fordi vi hører at det er høye tungmetall-verdier i vannet og fisken. Det er en gledelig nyhet at det er redusert, sier Beddari.
På Pasvik folkehøyskole lærer han elevene å høste av naturen, slik lokalbefolkninga gjør det. Elevene fanger fisk i grenseelva og de får rein- og elgkjøtt fra gode naboer.
Mesteparten av det Beddari spiser kommer nettopp fra Pasvik. Hjemme dyrker han både gulrøtter, poteter og urter.
Nå er Beddari glad for at han kan fortsette å spise fra naturens matfat uten bekymringer.
Plukker du bær og sopp?
Gode nyheter for dyrelivet
Man ser ofte forbedringen først i vannet og lufta etter at forurensingen er stoppet, sier Guttorm Christensen som er forskning- og utviklingssjef i Akvaplan-niva.
– Men hvis man ser på metallnivåa i fisk eller bunnslam i innsjøene, så går det mye saktere.
I både fisken og bunnslammet ligger tidligere miljøsynder lagra. Men dette betyr ikke at det er farlig å spise fisken i elva.
– Gevinsten av å spise fisk fra Pasvikvassdraget er betydelig høyere enn risikoen for å få i seg lite grann miljøgifter og kvikksølv, sier Christensen.



To brunbjørner spiser fra et elgkadaver i Pasvik, Finnmark.
Torgeir Beck LandeI Pasvikdalen er Beddari og elevene på folkehøyskolen godt i gang med å tilberede fisk fra elva. De har gjennom høsten sanka og henta bær, sopp og fugl i naturen.
– Jeg prøver å lære dem at det er mye sunnere å spise uprosessert mat og lage det fra bunnen av med rene ressurser.
Beddari håper undersøkelsene på det som fanges og spises i Pasvikdalen fortsetter. For det har lokalbefolkninga etterlyst mange ganger.
Hver fredag lager elevene på valgfag Arktisk kjøkken en fire retters middag fra råvarer som de selv har sanka inn.
Foto: Yngve Beddari