– Sunt å være blid kaffedrikker

Kaffeglade nordmenn kan ha nok en god grunn til å kose seg med den koffeinholdige drikken, viser ny forskning.

Kaffe og kaffebønner

Tre til seks kopper kaffe om dagen minsker risikoen for blodpropp, viser ny studie fra UiT.

Foto: colourbox.com

Tidligere studier har vist at kaffe kan være beskyttende mot diabetes, kreft, Alzheimer, hjerteinfarkt og Parkinsons sykdom.

Nå viser det seg at kaffedrikking også kan gi lavere risiko for blodpropp.

Ifølge en doktorgradsstudie gjort ved Universitetet i Tromsø, har personer som drikker 3-6 kopper kaffe daglig, 30 prosent lavere risiko for blodpropp sammenlignet med de som ikke drikker kaffe.

Doktorgradsstipendiat Kristin F. Enga har sett på hvordan kaffe og nedstemthet påvirker risikoen for det som kalles venøs blodpropp, som vanligvis oppstår i bein og lunger.

Gode antioksidanter

Enga og forskergruppen hennes antar at det er antioksidantene i kaffen som bidrar til at kaffe reduserer risiko for denne typen blodpropp.

– Antioksidanter kan ha en positiv virkning på blodplater, karvegg og blodets evne til å koagulere, forklarer Enga til UiT.no

Godt humør hjelper også

Når det gjelder depresjoner/nedstemthet og hvordan det påvirker risiko for venøs blodpropp, så fant forskerne ut at godt humør reduserer risikoen med hele 40 prosent.

Studien viser at deltagerne som oppga at de følte seg nedstemte eller deprimerte, hadde 60 prosent høyere risiko for å få blodpropp enn de som opplyste at ikke følte seg nedfor.

De som i tillegg oppga at de følte seg ensomme hadde enda høyere risiko.