– Styrker mulighetene for ilandføring

Det nye oljefunnet i Barentshavet styrker muligheten for utbygging av Johan Castberg-feltet og ilandføring til Finnmark.

Tord Lien

– Det er ingen tvil om hva myndighetene helst ønsker seg i forhold til løsning på Johan Castberg. Der er ilandføring, sier olje- og energiminister Tord Lien (tv). Her fra et besøk på plattformen Ekofisk ved Stavanger.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Det er særlig gledelig at vi finner såpass mye olje i nærheten, med en ifrastruktur som vi vet er under planlegging for utbygging.

Det sier olje- og energiminister Tord Lien. I dag ble det klart at Statoil har påvist opp mot 60 millioner fat olje i det nye funnet.

– Det er klart at å la ressursene i Johan Castberg-området bli liggende er svært lite sannsynlig, sier Lien.

– Går du helst for ilandføring?

– Det er ingen tvil om hva myndighetene helst ønsker seg i forhold til løsning på Johan Castberg. Der er ilandføring, sier olje- og energiminister Tord Lien.

Det var i dag tidlig at det ble kjent at en letebrønn i Drivis-prospektet nordvest for Hammerfest har avdekket både olje- og gassforekomster.

Statoil, som har operatørlisensen og eier halve feltet, beregner at de kan utvinne mellom 42 og 54 millioner fat olje fra brønnen. I tillegg kommer gass tilsvarende 2-9 millioner fat olje.

Til sammenligning er produksjonen for hele den norske sokkelen i år beregnet å ligge på 1,52 millioner fat per dag.

– Vi skal nå samarbeide tett med våre lisenspartnere for å analysere resultatene og hva de betyr for Johan Castberg-utbyggingsprosjektet, sier Erik Strand Tellefsen, som er direktør for feltutvikling i Nord-Norge.

Tord Lien

Oljeminister Tord Lien (Frp) har tro på en stor petroframtid i Barentshavet.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix