Student krever erstatning etter regnefeil ved Universitet i Tromsø

Fikk ikke studieplass selv om hun var kvalifisert.

Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet.
Foto: Harald Albrigtsen. / NRK

En student krever flere hundre tusen kroner i erstatning fra Universitetet i Tromsø. Årsaken er at hun ikke fikk plass på profesjonsstudiet i psykologi, selv om hun var kvalifisert, skriver Forskerforum.

Studenten begynte på årsstudiet i psykologi ved Universitetet i Tromsø høsten 2013, med mål om å kvalifisere seg for det ettertraktede profesjonsstudiet i psykologi. Studiet er så populært at det er 8–10 søkere til hver studieplass.

Det er karakterene fra årsstudiet som avgjør om studenter kommer inn på profesjonsstudiet. Sommeren 2014 fikk studenten beskjed om at hun ikke fikk plass på grunn av for dårlige karakterer.

Fikk mistanke

Ingunn Skre

Instituttleder Ingunn Skre vec Institutt for psykologi, UiT.

Senere på høsten fikk studenten mistanke om at noe var galt, og i møte med ledelsen ved Institutt for psykologi fikk hun mistanken bekreftet. Universitetet i Tromsø hadde regnet feil da studentens karakter skulle beregnes.

Instituttleder Ingunn Skre bekrefter og beklager tabben overfor NRK.

– Det er dessverre sånt som kan skje når noen regner feil. Dessverre hadde vi ikke rutiner til å fange det opp, sier Skre.

Ifølge instituttlederen blir karakterene for opptak til profesjonsstudiet regnet ut manuelt, ved at bokstavkarakterer gjøres om til tallkarakterer. Det var i denne omregningen at feilen skjedde.

– Det var menneskelig svikt. Vi hadde ikke mange nok som kontrollerte omregningen. Nå har vi endret rutinene, sånn at enda flere kontrollerer at det er regnet riktig, sier Skre.

Fikk tilbud om ny plass

Da regnefeilen ble oppdaget, fikk studenten en beklagelse fra Universitetet i Tromsø, samt tilbud om ny studieplass. Det takket studenten ja til, og begynte på profesjonsstudiet høsten 2015.

Nå krever imidlertid studenten erstatning for tabben universitetet gjorde.

I en e-post Forskerforum har fått tilgang til, krever studenten vel 30.000 kroner for semesteravgift og skolebøker ved en privat videregående skole, nærmere 100.000 kroner i lån og utgifter fra Lånekassen, samt 22.500 kroner for forlenget leie av leilighet. Hun krever også ett års forventet lønn som ferdigutdannet psykolog.

Universitetet i Tromsø har nå bedt om juridisk bistand for å få avklart om studenten har krav på erstatning eller ikke.

Instituttleder Ingunn Skre ønsker ikke å kommentere om den nevnte studenten har krav på erstatning, men sier følgende på generelt grunnlag:

– Er det begått en feil, og den feilen har medført økonomisk tap, så er det selvsagt rett og rimelig å søke om erstatning.