Hopp til innhold

– Manglende respekt for streiken

De streikende vekterne på Alta lufthavn raser mot Avinor og den lokale ledelsen i Securitas.

Vektere ved Alta lufthavn

Liker det ikke: Norsk Arbeidsmandsforbund liker ikke at uorganiserte vektere skal steppe inn for de streikende, for at et charterfly skal komme seg av gårde.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Etter at 23 vektere i Norsk Arbeidsmandsforbund gikk ut i streik på mandag, har så å si ingen passasjerer kunnet reise fra Alta med fly.

Men på fredag skal en håndfull uorganiserte vektere sørge for å få av gårde et charterfly til Kreta.

– Dette finner vi oss ikke i

– Avinor sammen med Securitas sin ledelse går inn og viser manglende respekt for en lovlig konflikt som våre medlemmer er satt i, og det kan vi ikke finne oss i, sier distriktssekretær Marit Nilsen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

– Dette vil vi gjøre noe med, og vi har ikke en såkalt deltidsstreik der man kan sende ut fly når det passer Avinor, sier Nilsen.

– Riktig å gjøre

– For det første er det et godt tilbud til regionen med charterfly, og vi syns vi har kapasitet til å gjøre det på fredagen. Og da syns vi det er riktig å gjøre akkurat det da, sier lufthavnsjef Charles Kristiansen i Avinor.

Sikkerhetskontrollen skal fredag morgen bemannes av en håndfull uorganiserte vektere i Securitas. Det er lite populært blant de streikende.

– Jeg håper jo at det er populært for dem som reiser, at vi får det til. Det er jo sånn arbeidslivet er, at man har forskjellige meninger og ståsteder.

Hensyn til lokalsamfunnet

Driftsleder for Securitas i Vest-Finnmark, Odd Steve Elvedal, er ikke enig i at han bryter noen regler.

– De som ikke er i streik, er jo disponible til våre oppgaver. Og da må vi kunne gjøre de prioriteringer vi gjør i forhold til lokalsamfunnet, som er en viktig del av det totale bildet, sier Elvedal.

På spørsmål om hvordan en slik charterreise kan prioriteres på samme tid som pasienter klager på at de ikke får nødvendig flytransport av helsemessige årsaker, svarer driftslederen følgende:

– Først må jeg bare beklage at hele den situasjonen har oppstått, og det er langt i fra noen drømmesituasjon. Til sykehusene har jo flyselskapene organisert alternativ transport. For dem som skal til Syden, så er det jo en form for helsegevinst der også.