Støtter Troms Ap: - Demp deg overfor Russland, Erna!

Leder av Finnmark Ap Ingalill Olsen mener regjeringen fører en for hard tone overfor Russland.

Ingalill Olsen

Ingalill Olsen (Ap) mener regjeringens tone overfor Russland kunne vært annerledes.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Det er viktig for Norge å huske på at vi har en 1000-årig fredshistorie med Russland. Og siden grensa til Russland går i Finnmark, er det klart at vi er veldig opptatt av at det skal være fred og fordragelighet rundt grensa, sier Ingalill Olsen.

«Krigsretorikk»

Som NRK omtalte fredag, går leder av Troms Ap Cecilie Myrseth hardt ut mot det hun kaller regjeringens «krigsretorikk» overfor Russland.

Myrseth mener denne tonen skaper et dårligere forhold mellom Russland og Norge enn nødvendig, og at regjeringen derfor må dempe seg.

Hun får støtte fra Olsen:

– Det er en veldig hard tone fra den norske regjeringen. Når forsvarssjefen sier at det ikke er noen fare for en invasjon fra Russland, må man heller ikke snakke som om det blir det, sier hun.

Finnmark Frp: - Fremmer ikke konflikt

Jan-Henrik Fredriksen

Jan-Henrik Fredriksen mener ikke regjeringen går for langt overfor Russland.

Foto: NRK

NRK har kontaktet både statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide for en reaksjon på kritikken fra Myrseth og Olsen, men det har ikke vært mulig å få kommentarer.

Søreide har blant annet sagt til CNN at forholdet til Russland «aldri kommer til å bli normalisert» – et utspill blant andre Barentssekretariatet har kritisert.

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet i Finnmark, Jan-Henrik Fredriksen, mener imidlertid at det ikke er noe galt i regjeringens retorikk overfor Russland.

– Regjeringen har all interesse av et fortsatt godt samarbeid med Russland, og det er ikke noe med regjeringens retorikk overfor Russland som er misvisende eller fremmer konflikt. Men Norge er et vestlig demokrati og medlem av NATO, og kan ikke akseptere at Russland bryter folkeretten, sier Fredriksen.

Gjensidige interesser

Ingalill Olsen understreker også at ikke er noen tvil om at Russland har brutt folkeretten i forhold til Ukraina:

– Vi står bak sanksjonene. Det er ikke riktig at Russland tar seg til rette overfor et annet land. Dette må man være klar og sterk på, men samtidig må man ta hensyn til det forhold at Russland er et naboland som vi har interesse av å samarbeide godt med. Russland ønsker tydeligvis også å samarbeide godt med oss, sier hun.