Hopp til innhold

Stortinget gjør tiltak for å løse fastlegekrisen: – Jeg vet ikke helt om jeg stoler på dette

Tina Ollila Uglebakken er en av mange fastleger som har sluttet i jobben som følge av den nye fastlegeordningen. Hun tror tiltakene som nå er vedtatt i Stortinget kommer for sent.

Tina Ollila Uglebakken

Tina Ollila Uglebakken gleder seg over at man nå tar grep på politisk nivå, men frykter at tiltakene kommer for sent.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

16 timer på jobb i døgnet var hverdagen for fastlegen Tina Ollila Uglebakken. Trebarnsmoren hadde liten tid til å ta seg av lille Leander og Amalie. Derfor så hun seg nødt til å gjøre som så mange andre av hennes kolleger: å gi opp jobben. For som hun sa til NRK i januar:

– Jeg har ikke lyst til at barna mine skal komme om 20 år og si at mamma ikke var til stede, fordi hun var på jobb.

Bakgrunnen for den krevende arbeidshverdagen er blant annet manglende rekruttering av fastleger i de fleste kommuner i landet. Nye arbeidsoppgaver tar fokuset vekk fra pasientene, og sliter ut legene.

Etter en rekke medieomtaler de siste månedene ga opposisjonen på Stortinget strykkarakter til regjeringen, for håndteringen av fastlegekrisen.

Nå har Stortinget vedtatt at regjeringen skal gjøre tiltak som sikrer rekruttering av fastleger (se faktaboks).

Kjersti Toppe på valgvake 2017

Kjersti Toppe (Sp) håper at grepene Stortinget har bedt regjeringen gjøre vil sikre at fastleger blir med videre og at flere leger vil bli fastleger.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Kjapp forandring

En av initiativtakerne til å få ned arbeidspresset er Kjersti Toppe (Sp) i helse- og omsorgskomiteen. Hun er klar på at fastlegene har fått mye ekstra arbeid de senere årene.

Toppe håper og tror man vil merke endringer allerede i år. Hun forventer i det minste at det vil komme tydeligere prioritering av fastlegeordningen og rekruttering til den i statsbudsjettet for 2019.

– Vi forventer at arbeidet starter med engang, selv om noe må utredes og planlegges. Vi er også avhengige av at man får prioritert midler til kommunehelsetjenesten, og til fastlegene spesielt. Det trenger man jo ikke utrede, det er bare noe man må gjennomføre, sier Sp-politikeren.

Endrer ikke planene

Fastlege Tina Ollila Uglebakken jubler ikke ennå. Hun mener dette er tiltak som burde vært satt i gang mye tidligere.

– Vi har foreslått dette flere ganger før. Hadde man gjort dette for bare et par år siden, kunne man kanskje klart å stoppe den flukten som man har i fastlegeyrket, sier Ollila Uglebakken.

– Men, kjempebra at de setter i gang med konkrete tiltak. Nå gjenstår det bare å se om de tar dette på alvor denne gangen, legger hun til.

Ollila Uglebakken tror ikke at hun kommer tilbake til jobben som fastlege med det første. Altaværingen er klar på at pasientlistene må ned, og at man er nødt til å gjøre noe med finansieringssystemet til fastlegene.

– For å si det sånn, jeg vet ikke helt om jeg stoler på at dette kommer til å bli gjennomført, sier den tidligere fastlegen, som vil se hvordan ting utarter fra sidelinja.