Hopp til innhold

Stort jordskred i Tana – hytter evakuert

Et jordskred har tatt med seg rundt 250 meter av fylkesvei 98 ved Steinvik i Tana kommune. Sprengningsarbeid kan ha utløst raset. Veien vil bli stengt i flere uker.

Steinvik, Tana

Jordraset har tatt med seg 250 meter av fylkesvei 98 i Smalfjord.

Foto: Norsk Luftambulanse

Anbefalt omkjøring er E6 via Lakselv, opplyser Vegtrafikksentralen nord, som meldte om skredet like før klokken fem søndag morgen.

Jordskred Tana
Foto: Thomas Opdahl, Mesta

Det er ingenting som tyder på at personer er tatt av skredet.

– Vi har evakuert tre personer, og vi har sjekket mellom ti og femten eiendommer i tilknytning til rasstedet. Vi ser oss som ferdige med evakueringen, og saken er overlatt til Tana kommune, sier oppdragsleder Sondre Olsen Bakka ved Finnmark politidistrikt.

– Vet dere hva som kan ha utløst dette jordskredet?

– Nei, det er ukjent, men vi vet at det har vært veiarbeid på stedet, sier Bakka.

Rasområdet ligger i Steinvik i Smalfjord, Tana kommune.

Omfattende veiutbygging

Ordfører i Tana, Helga Pedersen, forteller at det i lang tid har pågått utbedring av fylkesvei 98.

– Det var i forbindelse med dette arbeidet at det ble foretatt en større sprengning i samme området som det gikk ras i morges. Sprengningen skjedde lørdag ettermiddag, og det skal angivelig ha begynt å rase kort tid etter at salven var gjennomført.

– I tillegg er det mye vann i området. Det er vårløsning, og det har regnet veldig mye på kort tid, sier Pedersen.

Ordfører Helga Pedersen i Tana

Ordfører i Tana kommune, Helga Pedersen.

Foto: NRK

Hun understreker viktigheten av at folk ikke ferdes i området.

– Vi kommer til å ta kontakt med Troms og Finnmark fylkeskommune for å vurdere alternative transportløsninger. I tillegg vil vi se nærmere på personer i området som i dag mottar tjenester fra hjemmesykepleien, sier Pedersen.

For å være sikre på at ingen er tatt av raset, er det sendt inn helikopter med spesialutstyr i området.

– Ambulansehelikopteret har søkt med termisk kamera, vi kan med 99 prosent sikkerhet si at ingen er tatt av skredet. Jobben ble avsluttet på natta. Alle som jobbet der er gjort rede for, og det er ikke observert kjøretøy i raset, sier innsatsleder Tommy Mikalsen ved Tana lensmannskontor til avisa Sagat.

Han legger til at de heller ikke har fått melding om at noen er savnet.

– Vi går ikke inn med dykkere når vi antar at ingen er der, poengterer han.

Veiarbeid i Smalfjord

Slik så det ut lørdag kveld etter at det var foretatt en større sprengning ved fylkesvei 98. Søndag morgen gikk raset på samme sted.

Foto: Frank Martin Ingilæ

Rammer Nordkyn

Veistrekningen som er rammet er en viktig del av veiforbindelsen mellom Øst-Finnmark og Nordkynhalvøya. Tana-ordføreren antyder at jordraset vil få konsekvenser for næringslivet i området.

– Fylkesvei 98 er en viktig ferdselsåre for trailertrafikk ut mot kysten, særlig på Nordkyn. En annen gruppe som vil bli rammet av hendelsen er fiskere som har fartøy i Torhop og Sjursak havn. Disse kan få en utfordrende situasjon framover, sier Pedersen.

Jordras i Smalfjord
Foto: Norsk Luftambulanse

Geologer er på vei, og vil tidligst være på plass i området i løpet av søndag. Politiet har innført et ferdselsforbud på 500 meter fra rasområdet i alle retninger.

For de som bor i områdene Smalfjord og videre vestover får jordraset store konsekvenser. Om innbyggerne skal kjøre til kommunesenteret i Tana, vil omkjøringen via Lakselv i praksis bety en omvei på mer enn 400 kilometer.

Jordskred Steinvik i Tana kommune

Deler av veien er vasket vekk av jordraset som gikk søndag morgen i Steinvik i Tana kommune.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK