Stort engasjement for å få Gísli hjem

Gísli Thor Thorarinsson (40), som ble drept i Mehamn 27. april, kan nå sendes til Island. Familien til avdøde har mottatt mye støtte i etterkant av drapet.

Mehamn

En spleiseaksjon i Mehamn har snart fått inn nok penger til å sende den drepte islendingen Gísli Thor Thorarinsson hjem til Island, slik at han kan begraves der.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Thorarinsson døde av blodtap, etter å ha blitt skutt i låret av sin halvbror.

Det viser obduksjonsrapporten som ble offentliggjort av Finnmark politidistrikt onsdag.

Familiens bistandsadvokat, Edel Olsen, forteller at det vil koste i underkant av 50.000 kroner å sende avdøde hjem til Island.

På grunn av dette har familien satt i gang en innsamlingsaksjon, som onsdag hadde fått inn 41.200 kroner. I tillegg til denne aksjonen har det vært et lignende spleiselag på Island.

Dermed ser det nå ut til at den drepte islendingen kan bli fraktet hjem til Island for å begraves.

Tor Børge Nordmo

Edel Olsen er bistandsadvokat til familien til Gísli Thor Thorarinsson.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Overveldet av responsen

Susann Helen Ørjansdatter Paulsen har ledet innsamlingsaksjonen på vegne av de pårørende. De er overveldet av responsen.

– Det virker som alle har lyst til å hjelpe og bidra, sier Paulsen.

Videre beskriver hun Gísli som en mann med stå på-vilje og et varmt hjerte.

– Han var en kjempeviktig person i samfunnet. Han jobbet for å få opp et musikklag i ungdomsgruppa. Han var en mann med arbeidsvilje uten like, og han stod på.

Susann Paulsen

Susann Helen Ørjansdatter Paulsen satte i gang en innsamlingsaksjon for å få den drepte islendingen Gísli Thor Thorarinsson hjem.

Foto: privat

– Spekulasjoner

Bistandsadvokaten til den dreptes familie, sier det har vært mange reaksjoner på drapet.

– Det er vanlig å reagere med sjokk når det blir begått et drap. Det er mye følelser og spekulasjoner om hva som kan ha skjedd og motiv, sier Edel Olsen.

– Nå skal politiet fortsette med det de gjør og etterforske videre for å kartlegge hva som har skjedd.

Gísli Thor Thorarinsson etterlater seg samboer og to stebarn. I beskrivelsen for pengeinnsamlingen, skriver pårørende følgende om tapet:

«Gísli Thor, mitt hjerte, så snill og god, verdens beste kjæreste og stefar. Mitt alt.
Gísli Thor ble brått revet bort fra oss lørdag. Det vil koste mye penger å flytte Gísli til hans siste hvilested, han skal bisettes på Ísafjörður på Island.»

Til nettavisa iFinnmark, sier den dreptes samboer at støtten har vært et lyspunkt i sorgen.

– Jeg er så imponert over alle som har vært snille mot meg, og tatt vare på meg og på mine barn.

Drapet i Mehamn

DRAPSSTED: Denne boligen i Mehamn ble åsted for drap 27. april.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Skaffet seg våpen samme dag som drapet

Politiet i Finnmark opplyser at ingen av de involverte var registrert med våpen, men at siktede tilegnet seg et våpen samme dag som drapet skjedde.

– Temaet rundt våpen er selvfølgelig et punkt vi ser på i vurderingen av om dette er et forsettlig drap eller om det er som følge av en ulykke, sier Torstein Pettersen, avsnittsleder for taktisk etterforskning i Finnmark politidistrikt.

Politiet mener selv de begynner å få et godt bilde av hva som kan ha skjedd, men at det er for tidlig å si om det er en klar sak.

– Begge siktede ble avhørt forrige uke og har gitt en sammenhengende forklaring. Det er ikke planlagt flere avhør med en gang, men det er åpenbart behov for det senere i etterforskningen, sier Pettersen.

Torstein Pettersen

Avsnittsleder for taktisk etterforskning i Finnmark politidistrikt, Torstein Pettersen, opplyser om at de begynner å danne seg et bilde av hva som skjedde i timene før drapet.

Foto: Amund Trellevik/NRK