38 kilo khat kom direkte fra London

Det blir færre, men større narkobeslag melder tollvesenet i nord. De gjorde et stort narkobeslag av 38 kilo khat, som kom til Tromsø med direkteruta fra London.

Khatbeslag Gardermoen

Khatbeslag.

Foto: Stig Morten Waage / NRK

Tollvesenet i Nord-Norge har gjort færre narkotikabeslag, men beslagene er større enn før. Det viser tall for de første seks månedene.

Det største beslaget med khat ble gjort på Tromsø Lufthavn i januar i år. En rumener hadde med seg 38 kilo khat på flyet fra London til Tromsø, og ble tatt i en ren rutinekontroll.

– Vi ser at det er på direkterutene vi tar de fleste narkotikabeslagene.

Det sier fungerende regiondirektør Tom Olsen til NRK. Han forteller videre at også direkteruta fra Tromsø til Alicante har gitt resultater i forhold til å oppdage smugling av narkotika.

Narkobeslag

Narkotiske tabletter fra Alicante tatt i beslag 26. februar 2014.

Foto: Tollregion Nord-Norge

Markant nedgang

Det gledelig er likevel at beslagene, enten det dreier seg om fisk, tobakk eller sprit har gått markant ned.

– Vi har hatt omtrent det samme antall kontrollert i år som i fjor, så hvorfor antall beslag har gått ned har jeg ikke en god forklaring på. Men kanskje det er færre personer som har tatt med seg ulovlig kvanta over grensen, sier han.

Tollregion Nord-Norge har kontrollert rundt 7.000 reisende i Troms og Finnmark, omtrent like mange som i samme periode i fjor.

Fortoller spriten

Fiskebeslag

Fiskebeslag gjort på Kivilompolo tollstasjon på grensa mellom Finland og Norge, 29. april 2014.

Foto: Tollregion Nord-Norge

De siste ukene har fisketurister fortollet flere hundre liter med sprit før de kommer inn i landet.

– Dette kan jo også være en årsak til at vi ikke beslaglegger så mye alkohol, sier Tom Olsen.

Tollerne har tatt beslag i 4.200 liter alkohol første halvår i år, mens sigarettbeslagene er mer enn halvert til vel 40.000 sigaretter.

Når det gjelder fisk er det nedgang også der, men nå er det høysesiong for beslag, noe som blant annet ble gjort onsdag kveld.

Da ble en tysk statsborger stoppet på grensestasjonen på Kivilompolo med 80 kilo fisk for mye i bagasjen. Forsøket på fiskesmugling resulterte i et forelegg på 8000 kroner.